ASPİLSAN ENERJİ NEDİR? ASPİLSAN HAKKINDA

  Yazar: İbrahim Öztürk


1974 Yılında yapılan Kıbrıs Barış harekatı ülkemiz için bazı teknolojilere, yerli ve milli teknolojiye ilk adımların atılması için dönüm noktası olmuştur. Barış harekatı sonrası uygulanan ambargodan dolayı savunma sanayi, elektronik ve pil sanayi dahil bir çok alanda Türk silahlı kuvvetleri Güçlendirme vakfı öncülüğünde atılımlar yapılmıştır. ASELSAN’ın kuruluşu ile beraber ASPİLSAN’da kurulmuştur. ASPİLSAN’ın açılımı Askeri Pil sanayidir. İlk kuruluşundaki ismi ASPİLSAN Askeri pil sanayi ve Tic A.Ş Olan ismi 28 Mart 2016 tarihinde ASPİLSAN Enerji San. Ve Tic. A.Ş olarak değiştirilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetler Güçlendirme vakfı tarafının %98 hissesine sahip olduğu ASPİLSAN Enerji 21 mayıs 1981 yılında kurulmuştur. Kayseri de kurulan ASPİLSAN Enerjinin kuruluşunda Kayseri halkının yardımları ve bağışları ile Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde kurulumu gerçekleştirilmiştir. Kurulum amacı Türk silahlı kuvvetlerinin pil ihtiyacını, şarjlı nikel kadmiyumlu batarya ihtiyaçlarını karşılamak içindir.  Günümüzde ürün yelpazesini genişleterek çeşidini 150’nin üzerine çıkartmıştır. Sadece askeri değil, sivil kesime de hitap ederek ihtiyaç olan batarya, pil üretimi yapmaktadır.

Her türlü sırt telsizleri, el telsizleri, savaş araç gereçleri, uçak ve helikopterler için komple akü ve bataryalar üretmektedir. Bunların yanında robotik sistemlere, medikal teknoloji sistemlerine güç üniteleri, İHA’ lara (İnsansız Hava Aracı) enerji sistemleri ve bataryaları, aküleri üretebilir duruma gelmiştir. Kurulduğu yıldan itibaren sahip olduğu vizyon ve misyon gereği küresel anlamda enerji çözümleri üreten, karlı ve sürdürülebilir büyüme ile beraber müşterilerine ekonomik yenilikçi ve çevreye duyarlı ürettiği ürünlerle büyüme sağlaması önem arz etmektedir. ASPİLSAN’ın istikrarlı yükselişini insan kaynaklarına ve AR-GE’ye (Araştırma geliştirme) verdiği önemin sonucudur.


ASPİLSAN Enerji ülkemizin yüz akı olarak yerli ve milli olması, Türk silahlı kuvvetlerinin pil ihtiyacını karşılaması ona ayrı bir önem katmaktadır. ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy’un belirttiği gibi “ Temel hedefimiz Türkiyede özellikle pil teknolojilerinin çalışıldığı bir araştırma merkezi oluşturmak, burada yerli teknolojileri geliştirmek ve bunu pazarlanabilir hale getirip milli çözümlerle ülkemizin enerji ihtiyacına katkı sağlamak” Ar-Ge çalışmalarının önemi anlaşılmaktadır.

 Devletimizin, hükümetin yerli ve milli teknolojiyi, savunma ve elektronik sanayideki gelişmeleri desteklemesi, kimseye muhtaç olmamak adına önemi karşımıza çıkmaktadır. “Kötü komşu insanı Ev Sahibi yaparmış” Atasözünde olduğu gibi “uygulanan ambargo” yada başka sebeplerden verilmeyen ihtiyacımız olan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin İhtiyacı olan araç, gereç ve malzemeyi, bulunduğumuz coğrafi konum itibarıyla,  kendimizin yapmasının ne kadar elzem olduğu ortaya çıkmaktadır. ASPİLSAN nedir? ASPİLSAN hakkında, ülkemiz için çok değerli olan bir şirketimizi tanıtmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. 

 Kaynakça: http://www.aspilsan.com/default.asp


                   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »