TÜBİTAK Nedir?TÜBİTAK’IN Görevleri Nelerdir?

   Yazar: İbrahim Öztürk




 TÜBİTAK Nedir?TÜBİTAK’IN Görevleri Nelerdir?

Ülkemizde kurulan en önemli kurumlardan biriside milli bilim politikasını belirlemek, danışmanlık yapmak adına 1963 yılında kurulan TÜBİTAK’tır. Kendi mühendislerimizin tasarımı ve tamamen yerli olan, neden seri üretime geçilmediği ayrı bir inceleme konusu olan devrim arabasından vaz geçilmesinden sonra, ülkemiz adına yapılmış en hayırlı iş diyebiliriz. İlk kuruluşundaki ismi “ Türkiye Bilim Teknik Ve Araştırma Kurumu “ olarak verilmiştir. Sonrasında teknik adı yerine teknolojik olarak değiştirilmiştir. Son hali ile kurumun adı ” Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu” olmuştur.  1993 yılında bilim adına bilimsel kitap basımına da başlanmıştır. TÜBİTAK nedir? Sorusuna cevap aramak için bu makaleyi yazdık.

TÜBİTAK’ın ülkemiz için önemi özellikle gençleri yönlendirmesi, bilim ve teknolojiye yönlendirerek kaşif olmaya, icat yapmaya teşvik etmesi açısından önemlidir. Her ülkede mutlaka isimleri farklı olsa da bilime yön veren kuruluşlar mevcuttur. TÜBİTAK’ın varlığını bu yönden sorguladığımızda önemi anlaşılacaktır.
TÜBİTAK icat yapan, önemli keşifler için öğrencilere teşvikler vermektedir. Bağlı olduğu bakanlık,  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bir birimi olarak bazı özel hükümler çerçevesinde çalışmaktadır.

TÜBİTAK’ın Görevleri Nelerdir?

Önceleri sadece yönlendirme yapan, teşvik eden TÜBİTAK ihtiyaca binaen içerisinde kurum sayısı artırmıştır. Ar-ge projelerini, tarım politikalarını destek ve yönlendirmek adına önemli bir misyona sahiptir.
. Kuruluş amacında olduğu bilim ve teknoloji konusunda politikalarına yön vermek, uygulamaya geçirmektir.
. Akademik alanlarda teknolojik ve bilimsel Ar-ge desteği sağlamak, özendirmek ve takibini yapmak.
. Sanayi alanında yapılan araştırma ve geliştirme konularında da yine tam destek ile projelerin takibini yapar       
. Üniversitelerle, sanayi alanlarındaki gelişmelerin beraber yürütülmesi ve geliştirilmesini sağlamak
. Ülkemizin önceliklerine göre çalışmalarını yürütür.
. Yapılan Ar-ge faaliyetlerinde her türlü teknik destek ve hizmet kolaylığı sağlamaktır.
. Geleceğimizi düşünerek yetişecek bilim adamlarını keşfetmek, onlara imkan vermek, desteklemek.
. Bilimsel alanlarda geleceğin bilim adamlarını teşvik etmek adına onlara yıllık ödüller sunmak.
.  Bilimsel alanda bilgilendirme, teşvik için dergi ve kitap yayını yapmak.

TÜBİTAK’ın Çalışma Alanları

TÜBİTAK geniş bir yelpazede çalışma alanı sunmaktadır. Bu destek verdiği alanlara göz atarsak: matematik, fizik, bilim, biyoloji, kimya, teknoloji gibi alanlarda desteğine devam etmektedir.

TÜBİTAK Birimleri

İlk kurulduğu dönemde kısıtlı olan birimleri zaman içindeki gelişmelere göre artmıştır. Araştırma Destek Programları Başkanlığı, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı, Kurumsal iletişim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, İdari Hizmetler Daire Başkanlığı ve Mali Hizmetler Daire Başkanlığı olmak üzere altı birimden oluşur.

TÜBİTAK yayınları

Bilimi gençlere ve çocuklara, insanımıza sevdirmek için üç adet aylık dergi çıkarmaktadır. Bu dergilerin ikisi çocuklara yöneliktir. Bunlar Bilim ve Çocuk, Meraklı Miniktir. Diğeri de Bilim ve Tekniktir. Bunun yanında  her sene yıllık olarak tahmini 20 bilimsel kitap yayınlanmaktadır. Bilim camiasına da destek için 12 adet dergi çıkartılmaktadır.



TÜBİTAK’ın Verdiği Destekler

Türkiye de üniversite sınavına giren öğrencilerden ilk 5000’lik dilimdekilere ve özellikle biyoloji, kimya, fizik, matematik, genetik, sosyoloji, psikoloji, tarih ve felsefe bölümlerinde öğretim görenlere aylık olarak karşılıksız burs vererek destekler. Burs miktarı seneye göre değişebilir.
   
   Kaynakça: https://www.tubitak.gov.tr/tr/icerik-hakkimizda
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »