Aselsan Nedir? Aselsan hakkında

  Yazar: İbrahim Öztürk


Aselsan Nedir?Aselsan hakkında

Aselsan’ın açılımı Askeri Elektronik Sanayi şeklindedir. 1974 yılında Kıbrıs barış harekatından sonra ülkemize uygulanan ambargo sebebiyle Aselsan, Aspilsan, Havelsan gibi kuruluşlar askeri vakıflar tarafından kurulmuştur. 1975 yılında Aselsan’ın kuruluşu da Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme vakfı tarafından sağlanmış olup halen Aselsanın %84,58 hissesi bu vakıfa aittir. Aselsanın % 15,3’ lük kısmı ise BİST’te (Borsa İstanbul) halka arz edilmiş, işlem görmektedir. Aselsan’ın kuruluşu terli ve milli olması açısından çok önemlidir. Aselsanın kuruluş aşamasında Mehmet Hacim Kamoy’un  katkılarını belirtmeden geçemeyeceğiz. Devletimizin de desteğiyle 1979 yılında Macunköy Ankara tesislerinde faaliyetlerine başlamıştır. Kuruluş yıllarından itibaren kendisini hep geliştirmiş, ileri teknolojiye dayalı olarak müşteri yelpazesini geliştirmiş bunu yaparken programlı bir şekilde ilerlemiştir. Ürettiği malzemeleri satış sonrasıda hizmetlerini entegre bir şekilde yürüten Türkiyenin ve dünyanın 100 kuruluşu arasında yerini alan elektronik sanayi kuruluşudur.

Aselsan proje ve üretim durumundan dolayı  dört grup başkanlığı altında faaliyet göstermektedir. Grup başkanlıklarını sıralarsak

. Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Grup Başkanlığı

. Savunma Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığı

. Radar Elektronik Harp İstihbarat Grup Başkanlığı

. Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-optik Grup başkanlığı

Ankarada , macunköy, Akyurt, Gölbaşı, Teknokent olmak üzere dört ayrı tesiste faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca Genel Müdürlüğünün olduğu tesis ise macun köy tesisleridir. 1980 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerinin telsiz ihtiyacını karşılamaktadır. 2006 yılında kurduğu Aselsan Net Ltd Şti aracılığıyla profesyonel telsiz, sivil telsiz ürünlerinin faaliyetleri yürütülmektedir.

Aselsanın Faaliyet Alanları

Aselsan Türkiyenin en büyük savunma elektroniği  olan, yaptığı özgün ürünlerle dünyanın ilk 100 savunma sanayi şirketi( Defense News Top 100) listesinde yer alan, yaptığı ürünleri ihraç eden, yerel kuruluşlarla işbirliği modelleri kuran, uluslar arası pazarda ortaklıklar kuran, yatırımlar yapan bir dünya markası haline gelmiştir. Aselsan ortalama cirosunun % 7 sini kendi özkaynakları ile finanse edilen Ar-ge(Araştırma ve geliştirme faaliyetleri) çalışmalarına ayırmıştır.



Aselsan faaliyetlerini aşağıdaki başlıklar halinde sürdürmektedir.

. Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri
. Taktik telsizler
. Taktik saha haberleşme sistemleri
. Aviyonik, Uydu ve Deniz Haberleşme sistemleri
. Kamu Güvenliği Haberleşme sistemleri
. Savunma sistem Teknolojileri
.Silah Sistemleri
. Komuta kontrol Sistemleri
. Deniz Sistemleri
. Anayurt Güvenliği
. İnsansız Sistemler
. Trafik Sistemleri
. Radar, Elektronik Harp ve İstihbarat Sistemleri
. Radar sistemleri
. Güdüm ve seyrüsefer
. Elektro- optik
. Elektronik harp istihbarat sistemleri

Türkiyenin elektronik devi Olarak yerli ve milli olma özelliğiyle ülkemiz için çok önemli bir kuruluş olan Aselsan nedir? sorusuna Aselsan hakkında bilgi vermeye çalıştık. Aselsan ile ilgili geniş bilgi almak isteyenlere bizimde kaynakça olarak kullandığımız, bu bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirler.
Kaynakça: http://www.aselsan.com.tr/tr-tr/hakkimizda/Sayfalar/Default.aspx


              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »