KIZIL ELMA NEREDE?

  Yazar: Hamza Aslan



KIZIL ELMA NEREDE?

Kızıl elma aslında zaferin şifresi, koskoca Türk tarihinde bir idealin, hakimiyetin sembolüdür. Eski Türklerden beri var olan kızıl elma, eski Türk devletlerinde hakan’ın, hükümet erkanının, askerlerin ve Türk milletinin bildiği haberdar olduğu bir ideal olarak karşımıza çıkmaktadır. İslamiyetin kabulünden sonra Kızıl elma idealinin esası i’layı kelimetullah yani Allahütealanın adını her yere yaymak, İslamiyetin her yerde duyulması, tebliğ edilmesi ana esas olmuştur.

İslamiyetin kabulünden sonra askeri “kızıl elma’ya sözü” cesaretlendirmiştir. Ama kızıl elma nerede? Kızıl Elma Neresi? kızıl elma İstanbuldur. Peygamber efendimizin hadis-i şeriflerindeki kutlu komutan ve kutlu askerler olma amacı, istanbul’un Kızıl Elma olarak anılmasına sebep olmuştur. Gerçekten kızıl elma somut olarak var mıydı? Somut olarak altın top olan kızıl elma, Ayasofya önünde imparator Lustinianus heykelinin elindeki altın küre kabul görmüş, fetih öncesi altın kürenin düşmesi Bizans’ın yıkılacağını halk tarafından kabulüne sebep olmuştur.

İstanbul’un fethinden sonra kızıl Elma Roma olmuştur. Romadaki San pietro kilisesinin mihrabındaki altın top’tan dolayı kızıl elma kabul olarak kabul edilmiştir. Kızıl Elma fetihlere göre, duruma göre değişmiştir. Kızıl Elma Budin olmuş, sonra Estergon olmuş, Belgrad, Viyana, Roma olmuş.

Payitahtının (başkenti)  üç kıtanın birleşim yerin de olan Osmanlılar için Kızıl Elma değişik yönlerde büyük merkezler olmuş, bu büyük ülkü sayesinde her tarafa genişleyen büyük bir imparatorluk olmuştur. Kızıl Elma bir menzil, bir ülkü, bir ideal olmuş. Ömer Seyfettin’in 1917’ de yazdığı Kızıl Elma adlı hikayesinde Kanuni Sultan Süleyman Han’ın Kızıl Elmayı tarifi dikkat çekicidir: “Hakkın beni gönderdiği yer”

Kanuni Sultan Süleyman Han’ın askeri kışlaları ziyaret edip şerbet içmesi ve bardakları para ile doldururmuş. Vedalaşırken “Kızıl elmada görüşürüz” dediğinde askerlerden” Destiye kurşun atar, keçeye kılıç çalarız, padişahım seninle biz, Kızıl Elmaya dek gideriz” Demesi askerinden devletin zirvesi olan padişahla aynı ideali paylaşması, nizam-ı alem ülküsü etrafındaki kenetlenmişlik başarıyı, imparatorluk olmayı getirmiştir.

Kızıl renk ve Elma Türk töresinde yeri ayrı ve aynı zamanda derin manası vardır. Türk masallarında bile masalın bitimi “gökten üç elma düştü” diye sonlanır. Kızıl renk bir muradı temsil etmesi: Bayrağın renginin kırmızı olması, düğünde bayrak kız evine dikilerek üzerine bir elma yerleştirilirdi. Elma altın top demektir. Harp, ganimet faslınıda işaret ederken esas Türk mitolojisinde dünya hakimiyetini ifade eder.

Osmanlı imparatorluğundan sonra “Yurtta sulh, Cihanda sulh” felsefesi ile hareket edilmiştir. Devletimizin, Türkiye Cumhuriyetinin Kızıl Elması  Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği şekilde “2023”tür “Türkiye Cumhuriyetini dünyanın on ekonomisi arasına girebilmesidir” Sonraki kızıl Elma ülküsü “2053”tür. Dünyanın dört ekonomisi arasına girebilmektir. Ve “2071” Kızıl Elması ise dünyanın süper gücü olmaktır. Hedefi olan, Kızıl Elma ülküsü olan, aynı ülküye Cumhurbaşkanından, vatandaşına kadar herkes sahipse buna kim engel olabilir? Kızıl Elma nerede? Kızıl Elma “2023”de, Kızıl Elma  “2053”de, Kızıl Elma “2071”dedir. Bir olalım, birlik olalım, Kızıl Elma’da Buluşalım.




                    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »