KUT’ÜL AMARE NEDİR? UNUTTURULAN ZAFER

Yazar: Hamza Aslan



TRT1’de  bu gün başlayacak olan Kut’ül Amare Mehmetçik dizisinden önce ön bilgi niyeti ile bu makaleyi yazdım. Bu gün ırakta Dicle nehrinin kenarında üç yüz yetmiş beş bin nüfuslu şimdiki adı kut eski adıyla Kut’ül Amare İngilizlerle yapılan çetin mücadelerle hatırladığımız bir şehirdir. Çanakkale gibi Türk Ordusunun kazandığı son zaferlerden olması özelliği ile önem arz etmektedir. 

 İngiliz ve hint askerlerinden oluşturulmuş kuvvetler 1915 yılında General Townshend komutasında Bağdat’a hareket ederken Selmanpak bölgesinde Nurettin paşa komutasındaki Türk ordusu ile yaptığı savaşta yenildi. Ve kut’a çekildi. Kendilerine yardım bekleyen, İngilizlere yardım gelmedi. Nurettin paşa yerine Enver paşa’nın kendinden 1 yaş küçük amcası Halil paşa tayin edildi.

General Aylemer Kut’u kurtarmak için yaptığı taarruzu, Kut’a 10 km’lik bölgede Ali İhsan Paşa tarafından püskürtüldü. Şehri kurtarmak için tekrar büyük bir taarruz harekatına girişen İngilizler tekrar püskürtüldü. General Townshend serbestçe Hindistan’a gitmesi karşılığı 1 milyon sterlin teklif etti. Ancak reddedildi. Sonunda cephaneliği yok ederek teslim oldu. Kut’ül Amare de üç muharebe (savaş) yapıldı. İngilizlerin kaybı 40 bin, Türklerin ki 10 bindir. Amerikan istiklal savaşında bile 7000 esir veren İngilizler burada 13 general,481 subay 13 bin 300 askerle teslim oldular ama bu hezimete çok içerlediler.

Kut’ül Amare zaferi bir Çanakkale zaferi kadar önemlidir. Türkiye 1946 yılına kadar bu zaferi Kut Bayramı olarak kutladı. O dönemde Cumhurbaşkanı İsmet İnönü,  İngilizlerin ricasını kırmamak için Kut’ül Amare Zafer Bayramı Kutlamasını kaldırdı. Yapılan baskı sonucu bu büyük zafer ders kitaplarından bile çıkartıldı. Velhasıl 29 Nisan 1916 tarihinde kazanılan bu büyük zafer, İngilizlerinde baskısı sonucu unutturulmaya çalışıldı. Kut’ül Amare nedir? Unutturulan zaferi kısaca anlatmaya çalıştım.


Kut’ül Amare Zaferi Cumhurbaşkanımızında katılımıyla da tekrar kutlanmaya başlanmıştır. Ders kitaplarındaki yerini tekrar almıştır. Unutturulan bir zafer olan Kut’ül Amare’nin TRT tarafından bir dizi olarak yapılmış olması yerinde bir harekettir. Unutturulan bu büyük zaferin yeni nesil tarafından öğrenilmesi ve oradaki aziz şehitlerimizin kemiklerinin sızlamaması açısından önemlidir.  Aziz şehitlerimizin ruhu şad olsun  

  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »