Çocuğunuza “Seni Bırakıp Giderim“ Demeyin

Yazar: Yıldız Eryıldız




Anne karnında dokuz ay geçiren çocuk için aslında anne ile arasında bir bağlılık duygusunu oluşur. Bütün dünyası anne karnı olan çocuk doğduktan sonra bağlılık duygusu daha da gelişir. Anne ile olan beslenme bağı ve diğer ihtiyaçlar bu duyguyu kuvvetlendirir. Hatta ona bakan bakıcıya, büyük anneye ve ona bakan herkese karşı bu duygu gelişecektir. Çocukların o küçük dünyasında 4-5 yaşına geldiklerinde bağlı olduğu kişilerden ayrılma duygusu yaşamaya başlarlar.

Baba işe giderken, bakıcısı akşam bırakıp evine giderken veya anne çocuğu kucağından bırakıp bir işle uğraşması gerektiğinde çocukların ağlama krizine girdikleri zamanla olacaktır. Bu krizin temelinde ayrılma korkusu, yalnız kalma korkusu yatmaktadır. Zaman, zaman çevremizde bu korkusu tavan yapmış çocuklara “Seni bırakıp giderim” veya “Seni terk ederim” diyenlere rastladığımız olmuştur. Öyle hatalı bir yaklaşım ki, anne veya baba çocukta nasıl bir travmaya sebep olduğunun farkında değildir. Hayatı boyunca o çocukta bırakacağı korku, travma ve özgüven eksikliğine sebep olacağını bilse söyler mi?

Anne, baba “seni terk ederim” veya “seni çöpe atarım ” cümlesini terbiye için bile olsa sağlıklı çocuklar yetiştirmek isteniyorsa, bunları kesinlikle kullanmamalıdır. O halde ne yapmalı? Çocuk daha öncede belirttiğimiz gibi bağlı olduğu yetişkin yanından ayrıldığında hırçınlaşıp ağlayacaktır. Öncelikle çocuk küçük ayrılıklarla bu duruma alıştırılmalı, algılama oluştuğunda “yemeği yiyinceye kadar geliyorum” diyip sözünüzü yerine getirin. Bilerek böyle küçük ayrılıklar planlayın ve alışmasını sağlayın. Çocuğunuzda size karşı güven duygusu oluşmasını sağlayın.

Kreş ya da okula gittiğinde mutlaka zamanında gidin. Çocuğunuzda ayrılık korkusu, kaygı oluşmasına izin vermeyin. Çalışan anne ve babalar birkaç günlüğüne iş icabı ile çocuklarından ayrılma durumu olursa biraz sonra geleceğim diye söylemeyin. Doğruyu söyleyerek size olan güven duygusunu yıkmayın. Ayrıca çocuğunuzun sizi rol- model aldığını, yalan söylememek gerektiğini anlatmış olacaksınız.

Tasvip etmesek de günümüzde yaşanan boşanmalar çocuklar için iyi bir durum değil ama gerçek acı da olsa çocukların bundan etkilenmemesi için anne- babaya büyük görevler düşmektedir. Çocuklarıyla zaman geçirmeye, görüşme zamanlarına riayet etmeye dikkat etmeleri önemlidir. Çocukların küçük dünyasında sevgi ve şefkatin ayrı bir yeri vardır. 

Özgüvenli, kendinden emin, başarılı çocuklar yetiştirmek için “seni bırakıp giderim” sözünü hiçbir zaman kullanmayın. Çocuk, anne babanın elinde Allahütealanın bir emaneti olduğunu hatırlatalım. Çocukların temiz kalpleri bir cevher olup mum misali her şekli alacaktır. Allahüteala vatanımıza ve milletimize hayırlı evlatlar yetiştirmeyi nasip eylesin.              

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »