MİLLİ VE YERLİ YAPAY ZEKA ÇOK YAKIN

Yazar: Alper Tunga





Türkiye’nin teknoloji devi Turkcell’in “Türkiye. Bugün. Şimdi.” Sloganıyla 9.ncusunu düzenlediği Turkcell Teknoloji Zirvesini Haliç kongre merkezinde icra etti. 100’ün üzerinde konusunda uzman kişilerin katıldığı, 30 oturumun yapıldığı, 10 binden fazla katılımcı ile konusu ile de büyük ilgi gördü. Zamanında sanayii devriminde geç kalma hatasını, 4. Sanayi devrimi Yapay zekada aynı hatayı tekrar edilmeyeceğini, devletinde verdiği destekle göstermiştir.

Zirvenin açılışını Denizcilik ve Ulaştırma bakanı Ahmet Arslan Yapmıştır. Açılış konuşmasında şunları söylemiştir: “2051 yılına kadar insanların yaptığı tüm görevlerin 2136 yılına kadar insanların yaptığı tüm mesleklerin yapay zeka tarafından yapılacağı öngörülmekte. Belkide yakın gelecekte yapay zeka ile haberleşme şebekeleri tamamen insan eli değmeden yönetilecek, insanların zihninden geçirdiği abonelik işlemi şebeke tarafından algılanabilecek. Bunları yaparken de güvenlik bizim önceliğimiz olacak. Geleceğin savaş alanı olduğunu farkına varmamız gerekiyor. Bugün şimdi geleceğe ilişkin hedeflerimiz, öngörülerimiz var, ama bugün için yapılması gerekenleri başkalarından beklemeden yapmak durumundayız.”

Turkcell Teknoloji Zirvesinin katılımcılarından, en çok izlenen, yapay zekanın babası olarak da bilinen   Profesör Stuart J. Russell’in yapay zeka konusunda önemli açıklamalarda bulundu:” 5 yıl sonra yapay zekalı robotların sokakta aramızda dolaşacak. Artık çamaşır yıkayacaklar, tarlada ekin biçecekler, size yemek pişirecekler. Fakat akşam yemeği olarak sevdiğiniz bir eşyanızı fırına atabilirler. Şu anda yapay zeka insanlar insanlar gibi duygulara sahip değil . İleride yapay zekanın insanlığın yaşadığı bir dünyanın sonunu getirmemesi için onlardan ne istiyorsak ona göre programlamalıyız. 2010’da en iyi programlarını yüzde 30’luk hata ile yapıyorlardı. 2015 ise insanın yapabileceği ve yaptığı hata oranını yakaladı.2017’de ise hata payı yüzde 2 oldu. Yapay zeka insan zekasını bir zaman sonra geçecek. Ama ne zaman bilmiyoruz.”



Savunma sanayiden, teknolojiye bir çok alanda Milli ve yerli olmanın önemini Afrin’e yapılan “Zeytin dalı harekatı” ile anlayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu konuda her türlü desteği vermenin bilincinde hareket etmektedir. Zirvede konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu Milli ve yerli yapay zekanın çok yakın olduğunu anlatırken, dijital asistan Alexa için 10.ncu genel müdür yardımcım dedikten sonra Türkçe versiyonu yakında çıkacağını bildirmiştir. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun verdiği diğer en büyük müjde ise: ” Gelecek yıl Türkçe konuşan Milli ve yerli yapay zeka şovu yapacağız. Bugün şimdi kişi olarak yapay zekayı kullanmıyorsanız, IoT(Nesnelerin İnterneti) teknolojileriyle alakalı bir yatırım planınız yoksa, sanal gerçekliği ve güçlendirilmiş gerçekliği sağlıkta ve eğitimde hala hazırda kullanmıyorsanız rekabet gücünüz elinizden gidiyor demektir. Türkiye'nin Datasını Türkiye de tutmamız, işlememiz, dijital servisler haline getirmemiz ekonomiye kazandıracaktır.”

Dünyada Türkiye’nin yüz akı, teknoloji devi Turkcell’in hedef olarak belirlediği Milli ve yerli yapay zeka projesi, 2023 hedeflerimiz içinde çok önemlidir. Bilim Sanayii ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün belirttiği gibi” Yapay zeka fırtınasına kayıtsız kalmayan Türkiye, dünya ile eş zamanlı olarak yapay zekaya geçecek.” Milli ve yerli zeka konusunda, Türkiye yolunu ve hedefini çoktan belirlemiş durumdadır. Önümüzdeki yıl yapılacak olan Turkcell teknoloji zirvesinde Türkçe konuşan Milli ve yerli yapay zeka şovunu merakla bekliyoruz.    

             

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »