Mektubat-ı Rabbani

Yazar: Hamza Aslan




İkinci bin yılın Müceddidi, Müceddid-i elf-i sani İmam-ı Rabbani Ahmed faruki serhendi hazretlerinin yazmış olduğu mektubat kitabı, talebelerine yazdığı beş yüz yirmi altı mektubun toplanmasından meydana gelmiştir. Mektubat kitabı kelam ve fıkıh bilgilerini, tasavvufun marifetlerini açıklayan , insanoğlunun manevi hastalıklarının tedavi yollarının anlatıldığı, her müslüman'ın mutlaka evinde bulundurması gereken muhteşem bir eserdir. İmam-ı Rabbani hazretlerinin vefatından sonra on mektubu daha üçüncü cilde eklenmiştir. Sonuç olarak beş yüz otuz altı mektuba tamamlanmıştır. Mektupların bir kaçı Arabidir. Diğer kalan kısmı ise Farisidir.

Büyük İslam alimi, Dar’ül Fünun Müderrislerinden (İstanbul Üniversitesi Profesörlerinden) Veli, Seyyit Abdülhakim-i Arvasi Hazretleri: “ Allahü tealanın kitabından sonra ve Resulullah’ın hadislerinden sonra, İslam kitaplarının en üstünü, en faydalısı İmam-ı Rabbani hazretlerinin Mektubat kitabıdır. Mektubat’ı anlamak için değil bereketlenmek için okumalıdır.” Buyuruyorlar.

Mektubat kitabının değerli olmasının diğer bir yönü de hikmet ehli zatların buyurduğu gibi: “ Kitap okumak sohbetin yarısıdır. Bir büyük zatın kitabını okuyan, sohbet etmiş gibi ondan istifade eder. Mektubat’ı severek okuyan da, İmam-ı Rabbani hazretlerini sever, tanır, nasibi ve muhabbeti miktarınca ondan feyz almaya başlar. Okudukça anlamaya, kalbi nurlanmaya ibadetlerin tadını duymaya, haramlardan günahlardan nefret etmeye başlar. İki cihan saadetine kavuşur ve başkalarının da kavuşmasına vesile olur.”  Mektubat’ı bir Müslüman’ın günlük hayatında az ya da çok diye düşünmeyip mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Evliyayı, Allah dostlarını, bin yılın Müceddidini sevmek için hikmet ehli zatların verdiği müjde mucibince Mektubat-ı Rabbani okunası bir kitaptır.

Sonuç olarak Mektubat kitabını okuyanın öğreneceği ve Mektubat’ın özetini iki madde olarak sıralayabiliriz:
1-   Allahü tealanın bizlere gönderdiği yüce dinimize sarılıp, öğrenerek tatbik etmek.
2-    Din-i İslamı öğrendiği zatı sevmek.

Bir Müslüman içinde bunları yapmak kurtuluş demektir. Mektubat kitabını Hakikat kitabevinden temin edebilirsiniz. Kütüphanenizde bulunması gereken bu kıymetli eseri almanızı ve okumanızı tavsiye ediyoruz.


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »