Güneş Kremi Gerekli midir? Doğru Güneş kremi nasıl seçilir?

Yazar: Hamza Aslan




Her yıl yaz aylarına girerken yaşanan bir tartışma, değişik uzman görüşleri ile beraber bir kafa karışıklığı yaşanır. Bir kısım uzmanlar yüksek koruma faktörleri olan güneş kremlerinin kullanımını önerirken, bir kısım uzmanlarda D vitamininden dolayı güneş kremi kullanım konusunda esnek davranılması gerektiğini söylemektedir. Güneş kremi gerekli mi? Doğru güneş kremini nasıl seçeceğiz? Vücuda ihtiyaç olan D vitamini için ne yapmalıyız?

Güneşten korunmanın önemi, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın cilde zararları bilimsel çalışmalarla ispat edilmiştir. Bu yüzden güneşten korunmak için koruyucu krem kullanmaya dikkat ediniz. Güneş kremi seçerken yaptıkları laboratuvar çalışmaları ile kendini kanıtlamış uzman, bilinen markalardan seçmeye özen gösterin.

Uzun ve stresli bir çalışma döneminden sonra tatil planları yapılır. Tatillerde deniz, güneş, kum birçok insan için vazgeçilmezdir. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak ciltte yaşlanma ve geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir. Bu yüzden güneş kremi kullanılması yönündeki uzman görüşü tarafındayım. Özellikle kadınların kremleri gün boyu kullanması gerektiğini bilenlerdenim. Çünkü gündüz, gece kremleri, nemlendirici, deniz içinde koruma faktörü yüksek kremler derken cilt sağlığının belli bir seviyede, bakımlı tutulması, yaşlanmaya karşı mücadele için mecburen gereklidir.

Kadınların kişisel bakım için sadece sıcağın yoğun olduğu yaz aylarında değil, her mevsim uygun bakım kremini kullanması gereklidir. Bu kremler sayesinde cilt için gerekli vitamin ve mineraller sağlanır. D vitamini ihtiyacı için yapmamız gereken saat 11 ile 15 arası yani güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde otuz dakikalık güneş banyosu yeterli olacaktır. Güneş banyosu yapılırken, krem kullanmadan korumasız yapılacağını belirtmemiz gerekiyor.

Doğru Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

Güneş kremi seçerken öncelikle doktorunuzun tavsiyesine kulak vermenizi öneririm. Güneş kremi seçiminde ten renginizi göz önünde bulundurun. Yapılan en büyük hata bronzlaşma uğruna düşük faktörlü güneş kremi kullanmak cildiniz için risktir. Beyaz tenlilerin cilt hassasiyetinden dolayı hızlı yanma, sıkıntıya sebep olacağından en az 50 koruma faktör tercihiniz olmalıdır. Koyu tenli, esmerler için 30 koruma faktör yeterli olacaktır. Bebek ve çocuklar için seçeceğiniz güneş kremi en az 30 koruma faktör ya da doktor tavsiyesine göre 50 koruma faktörde olabilir. Doktorunuzun öneri ve tavsiyelerini mutlaka dinleyin. Tatil sonrası pişman olmayın.       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »