Yapay Zekayla Hacker’lık Denemeleri

Yazar: İbrahim Öztürk



Yapay zeka her alanda kullanılmaya başlanmışken, yapay zeka ile hacker’lık denemeleri de başladı. Amerika da NASA dahil bir sürü kurumun bağlı olduğu DARPA( Defense Anvanced Research Projects Agency) yani Türkçe karşılığı İleri Savunma Araştırmaları Projeleri Ajansının düzenlediği ilginç bir yarışma Las Vegas’ta yapıldı. DARPA düzenlemiş olduğu bu yarışma: Cyber Grand Challenge finalinde 7 yazılım ekibinin geliştirdiği yapay zekalı hack programları yarıştı. Tamamıyla kendine özgü, otonom yedi bilgisayar kendilerini savunurken, karşı bilgisayarların açığını aradılar.

Bu yarışmanın sonucu Mayhem adlı programı geliştirip birinci tamamlayan ekip tam iki milyon dolarlık ödülün sahibi oldu. Bu çalışma 2016 yılında ABD’nin üst düzey kurumlara siber saldırılara karşı güçlü koruma adına yaptığı yarışmalarla savunma stratejilerine katkı sağlamaktadır. Yarışma adı altında bile olsa yapay zekayla Hackerlik denemelerinin sonucu artık, hackerlerin ilgisini de çekerek yapay zekayı kullananlar güçlerini dörde, beşe katladıklarının farkına vardılar.

Yapay zeka ile bu konuda güvenlik firmalarını çalışmaları devam etmektedir. Geçtiğimiz yıl güvenlik firması ZeroFox’un  yaptığı deneyde Twitter kullanıcılarının zararlı saldırılara karşı nasıl bir davranış sergileyeceği test edilmiştir. Araştırmacıların yaptığı bu çalışmada yapay zekaya, sosyal medya öğretilmeye çalışılırken, yemleme taktiği dahil diğer taktikler öğretilip yapay zekalı hackerler geliştirilmeye çalışılmıştır.  Yapılan karşılaştırmada yapay zekalı hackerler, diğer hackerlere göre daha başarılı olduğu gözlenmiştir.

Yazılım uzmanları bir uygulamadaki yazılım hatasının belki uzun süre fark edilemeyeceğini, bir hacker tarafında bu açık bulunduğunda ona göre tekrar yama geliştirmeleri ve güncellemenin tüm kullanıcılara ulaşması da uzun bir süreci gerektirmektedir. Bu güncelleme tersine döngü olarak kullanıcılara ulaşması zaman alacaktır. Hedeflenen yapay zeka sayesinde bilgisayarlar programın dilini ve mantığını bilecek. En önemlisi eksiklik ve hatayı kendi bulup, düzeltme yoluna gitmesi amaçlanmaktadır.  

Bu araştırmaların başarısı göstermekte, gelecekte yapay zeka pek çok insanı işsiz bırakacağa benziyor. Yapay zekayı hackerler belki de kullanmaya başladılar. Büyük siber saldırıların arkasında yapay zekaların kullanılmış olabileceğini düşünmeden geçemeyeceğiz. 4. sanayi devrimi yaşanırken ülkemizin dünya ile aynı anda yapay zekaya geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Geleceğin savaşlarının içinde siber saldırılarında kullanılacağı, siber saldırılarda yapay zekanında kullanılması gerçeğini ve başarısını unutmayalım.

DARPA’nın yaptığı yarışma adı altındaki savunma stratejisini ülkemizde yapılması gereklidir. Bu tür yarışmaları TÜBİTAK’ın düzenleyebileceğini, yerli yazılımcılara, yapay zeka ile uğraşanlara destek olacaktır. Siber ordularımızı, yapay zekayla uğraşanları desteklemek adına yapay zeka yarışmaları, savunma stratejimiz olmalıdır.  Yapay zeka ile hacker’lık denemelerinin amacı, yapay zekayı da siber orduların saflarına katılımını sağlamaktır.


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »