Botox Nedir? Merak Edilenler!

Yazar: Yıldız Eryıldız





Botox hakkında bilinmeyen ve merak edilenleri, botox nedir? sorusuna cevap aramaya çalışacağız. Bilinmeyen malzeme ve uygulamalar için genel olarak bir ön yargı mevcuttur. Halk arasında ne olduğu bilinmediği için yılan zehiri olduğunu söyleyenler bile çıkmıştır. Botox: Clostridium botulinum isimli bir bakteriden üretimi yapılan bir toksindir. Elde edilen bu toksin laboratuarda özel işlemlerden geçirilerek, kullanır hale getirilmektedir.

Botox ilk olarak 1970 yılında göz şaşılıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Bu yıllardan sonra botox tıp alanında pek çok alanda kullanılmaya başlanıldı. Türkiye de şu anda Sağlık Bakanlığı onaylı olarak izin verilen 2 adet botox kullanılabilmektedir. Botox üretimi ülkemizde yapılamamakta olup, Amerika ve Fransa da üretilmektedir. Bu ülkeler dışında uzak doğu botox ürünleri Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ürünlerde piyasada kullanılmaktadır. Botox’un maliyeti yüksek olduğundan çok değerlidir. Ucuz olarak piyasada dolaşan ve uzak doğu kökenli malzemeye dikkat!

İnsan belli bir yaştan sonra yüzde mimik çizgileri ortaya çıkar. Bu mimik çizgilerini yok etmede kullanılan botox kas aralarına enjekte edilir. Enjekte edildikten sonra kasların kasılması engellenerek, kırışık veya çizgilenme önlenir. Dünyada botox uygulaması geniş bir yelpaze içerir. Türkiye de de son yıllarda botox uygulaması yaygınlaşmıştır. Aşırı terleme ve başka rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Botox uygulandıktan sonra yaklaşık 6 ay etkisi devam eder. Tekrar yapılan enjeksiyonla kullanılmayan kaslardaki çizgilenme, mimik çizgisi yok olacaktır. Kırışıklık ve deri yaşlanması önlenmiş olacaktır.

Botox Uygulamasında Oluşabilecek Yan Etkiler

.Sık gözlenen, belli bölgede olan, süresi sınırlı ve şiddetli olmayan etkiler mevcuttur. Enjeksiyon alanında hafif batmalar, ödem, deri altı kanamalar oluşabilir.

. Geçici baş ağrısı, boyun kaslarında zayıflık olabilir.

. Uygulama tekniğine bağlı olarak uzun sürebilen yan etkiler:  göz kapağı düşmesi, kaş düşmesi, çift görme, bulanık görme, göz yaşı azalması, yutma güçlüğü oluşabilir.

Botox yaptıracakların mutlaka bu konuda uzman doktorları bulmaları tavsiye edilir. Çünkü doktor olmadığı halde kendini estetik uzmanı olarak tanıtan, işin ehli olmayan kişilere dikkat ediniz. Uzak doğu üretimi olan, Sağlık Bakanlığı onayı olmayan botox malzemelerinden uzak durun.          


Kaynak: https://www.hakanbuzoglu.com/botox-nedir-ve-nasil-elde-edilir
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »