Spor Şiddet ve Küfür Değil: Dostluktur!

Yazar: Erol Yıldız




Spor kategorisinde makaleler yazan birisi olarak Türk basınındaki spor yazarlarını da takip ederim. Zaman, zaman gençlere yol gösterecek, sporun şiddet ve küfür olmadığını anlatan çok güzel makalelere rastlamaktayım. Spordaki şiddete karşı çıkan yasaların caydırıcı olması önemli ama iş yine de insanda bitiyor. Büyüklerin dediği gibi “ İnsanın en büyük düşmanı yine insandır” Spor yapmaktaki amaç eğlenmek, mutlu olmak, güzel bir etkinlikle zaman geçirmek var iken nedir? Bu Küfür, şiddet, kin ve garez neyi bölüşemiyoruz?

İnsanların yaklaşımı spor şiddet ve küfür değil: dostluktur. Spor kavga değil: dostluktur, anlayışı yerleşebilse, her şeyin çözümü olacaktır. Farklı takımları tutup çok iyi arkadaşlığımızın olduğu dostlarımı düşününce hiçte az değiller. Bu yazıyı yazmadan önce kendi, kendime yaptığım nefs muhasebesi sonucu pekala temeli arkadaşlık, dostluk olan taraftar grubuda olunabileceğini düşündüm. Fanatizm yüzünden hayatı kararan, evlerine ateş düşmüş bir sürü ailelerin var olduğunu unutmayalım.

Taraftar olmak lazım, benimde gönül verdiğim bir takım var. Maçlarına da gidiyorum. En çok üzüldüğümde maç seyretmeye gelen dışarıda melek gibi olan arkadaşlarımın bir anda canavara dönüştüğünü görüyorum. Bu kadar agresif olmaya, küfre, şiddete gerek yok, bu duruma birazda gazetelerde ve televizyonlarda tarafsız yorum yapması gereken yorumculara iş düşmektedir. Yunus Emre’nin dediği gibi “yaratılanı sev, yaratandan ötürü” Fanatizm’e gerek yok. Her şeyin aşırısının insana zararlı olduğunu hatırlatalım.

Futbolun yeni popüler olduğu dönemde yapılan yanlışlıkların, taraftarlar arasına ekilen düşmanlık tohumlarının günümüze şiddet ve küfür olarak yansıması olsa gerektir. Yıllarca futbol yorumu yapan, bu konuya kafa yoran ağabeylerimizin de, bazen futboldaki şiddet ve küfrün cevabını bulmakta çaresiz kaldıklarını görüyorum. Okullarda medya okur yazarlığı dersleri koyan Milli Eğitim Bakanlığımız Taraftarlıkla ilgili, taraftarlığın sevgi ve dostlukla yapılabileceğini anlatan bir ders koymaları gelecek için faydalı olur mu acaba?
    
Futbol yüzünden Anneler ağlamasın, ocaklar sönmesin. Sevgi ve hoş görülü ile de taraftar olunabileceğini, Sporda küfre ve şiddete gerek olmadığını bilelim. Futbol ortak hobimiz olsun. Kazanan dostluk, sevgi, hoş görü ve arkadaşlık olsun. Dostluğun kazandığı nice futbol maçlarını sevgiyle izlemeyi diliyorum. Sevgiyle kalın! sağlıcakla kalın!                     



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »