Çocuğunuzu Başkasına Verir misiniz?

Yazar: Yıldız Eryıldız




Bir anne, baba için dünyanın en değerlisi elbette çocuğudur. Çocuğunuzu bir başkasına verir misiniz? Sanki duyar gibiyim “yok artık “ diyorsunuz. Soru saçma gelebilir ama aynı zamanda içinde bazı gerçekler gizlidir. Bir anne, baba çocuğunu niye versin ki, düşüncesi bile insanı ürkütüyor. Sizin çocuğunuzu bir başkası büyütecek, eğitecek, görgü kurallarını öğretecek. Dünyada olmayacak en zor şey budur.

Hiç bir anne, babanın yapamayacağı şey çocuğunu bir başkasına vermektir. Göz bebeğimiz olan çocuklarımızı kimseye vermeye kıyamazken, ebeveynler öyle hatalar yapmaktaki, yemek yemiyor diye televizyon karşısında çocuğu oturtup yemek yedirmeler. Misafir geldi kimseyi rahatsız etmesin diye odasında kendi başına sınırsız internet, bilgisayar oyunları ile baş başa bırakmalar. Çocuğunu başkasına vermeyen anne, babalar sırf sessiz olsunlar, kendilerini rahat bıraksınlar diye televizyon, internet ve bilgisayara emanet edilen çocuklarının eğitimini başkaları tarafından verildiğinin farkında olmuyorlar. Farkına vardıklarında ise geç kalıyorlar.

Çocuğumu ben büyüteceğim diyen ebeveynlerin yapması gerekenler şunlardır:

. Bir bebek için, bir çocuk için en önemli olanın anne şefkati ve sevgisi olduğunu bilerek ona sarılın, sevginizi gösterin.

. Elbette işinizin yoğunluğundan eve yorgun gelebilirsiniz. Ama evde sizin gelmenizi dört gözle bekleyen çocuğunuza mutlaka zaman ayırın. Sevgiye ve ilgiye ihtiyacı olduğu zaman yanında olun.

. Her çocuk doğuştan beyninde bir milyar nöronla doğar. Beyinin gelişimi anne, babaya bağlı olarak değişir. Örnek verecek olursak, çocuğunuz televizyona gözünü ayırmadan bakıyorsa, beyni gelişmiyor, tam tersi geriliyor. Televizyon karşısından alın.

. Bilgisayar, televizyon, tablet, cep telefonu gibi teknolojik cihazları kontrolsüz bir şekilde çocuklara bırakmayın. Bu durum çocukların geç konuşmasına sebep olmaktadır. Ayrıca dikkat eksikliğiyle sonuçlanacağını unutmayın.

. Çocuklarınıza bebekken kitap okumayı sevdirin. Anlamasa bile masallar, hikayeler anlatın. Bu davranışınız onun konuşmasına yansıyacaktır. Çocuğunuz okumayı öğrenene kadar her gün ona kitap okuyun. Yoğun iseniz en azından yatmadan önce mutlaka kitap okuyun.

. Çocukların televizyona, tablete, cep telefonuna olan bağımlılığı onlarda iletişim bozukluğu, içine kapanıklık ve hırçın bir kişiliğe bürünmesine sebep olacaktır.

. Bir başkasına vermeye kıyamadığımız, eğitimine kimseye bırakamayacağımız çocuklarımızı televizyonların, internetin, youtuberlerin eğitmesine izin vermeyelim.

Çocuklarımızın beyin gelişimi ve eğitimlerini çocuk psikolojisini, pedagolojiyi bilerek doğru yaklaşımla yapmalıyız. Her anne, babanın en değerlisi, göz bebeği, serveti ve geleceği olan çocuklarımızın eğitimini başkasına bırakmadan, bizzat kendimiz yapmalıyız.                    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »