Berat Kandili Gecesi Bir Ömre Bedeldir




İnsanlar eskiden uzun yaşarmış. Ayet-i kerimede anlatıldığı üzere Nuh Aleyhisselamın 950 sene peygamberlik yaptığı bilinmektedir. Peygamberler tarihine baktığımızda Şit Aleyhisselam 500 sene çadırda yaşamış, ona demişler ki:” Böyle rahatsız oluyorsunuz size bir ev yapalım” O mübarek buyurmuş ki:”Ömrümüzün yarısı geçti, şurada kaldı bir 500 senemiz, onu da burada geçiririz.”  Ona demişler ki : “ Ahir zamanda insanların ortalama ömrü 60 yıl olacak, lakin köşkler, villalar, saraylar inşa edecekler” Şit Aleyhisselam buna çok hayret etmiş ve demiş ki: “ 60 sene ömrüm olsa, onu da bir secde de geçirirdim.”  

Diğer ümmetlerin ömrünün uzun olması, onların daha çok ibadet edeceğini, bizim ömrümüzün kısalığını ibadet yönünden düşünen peygamber efendimiz üzülmüşlerdi. Allahu tela habibini üzmek istemedi. Bizlere öyle mübarek gün ve geceler ihsan ettiler ki o mübarek geceler bir ömre bedeldir. Kur’anı kerim de açıkça beyan edilen Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bin ay, 80 küsur yıla karşılık gelmektedir. Bir Müslüman 10 kadir gecesini ihya etse bunun karşılığı da 800 seneden fazla ibadet etmiş olanın sevabını kazanır.

Ne büyük nimettir ki diğer ümmetlere verilmeyen, sadece bu ümmete nasip olan bu nimete karşılık ne kadar şükretsek azdır. Berat kandili gecesi de bu mübarek gecelerden birisidir. Yani Berat kandili gecesi bir ömre bedeldir. Berat kandili gecesinde bir yıl içinde olacak işlerin, rızıkların, ecellerin, hastalıkların, deprem ve buna benzer olacak olan şeylerin listesi meleklere teslim edilir. Meleklere bir yıllık bildirilir ve onlarda günü, gününe emir olunanı yerine getirir. Bu gecenin bir özelliği de Levh-i mahfuzdan Kur’anı Kerimin bir bütün olarak dünya semasına indirilmiş olmasıdır. Sonrasında muhtelif yer ve zamanlarda peygamber efendimize nazil olmuştur.



Berat gecesine peygamber efendimizin verdiği önemi Aişe validemizin anlattıklarından anlıyoruz:” Bir gece peygamberimiz yatağından kalktı, abdest aldı, namaza durdu. Uzunca bir namaz kıldı secdede o kadar çok kaldı ki, ben vefat etmiş olabileceğini düşündüm! Elimi mübarek ayağına dokundurdum, hareket ettiklerini görünce sevindim. Namaz bitince sordum: ne kadar çok secdede kaldınız? Hayatınızdan endişe etmeye başlamıştım. Hayırdır, hiç sizi böyle görmemiştim, dedim. Buyurdu ki: Ya Aişe! Bu gecenin hangi gece olduğunu biliyor musun? Bu gece Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili gecesidir. Bu gece ameller Yüce Rabbimize arz olunur. Gelecek sene içinde kimin rızkının ne kadar olduğunu açıklayan liste Mikail aleyhisselam verilir. Öleceklerin listesi Azrail Aleyhisselama teslim edilir.” Buradan anlaşılıyor ki Berat gecesine kadar sağ kalırsak geçen sene ki liste de adımız yok demektir. Gelecek yıl veya bir sonra ki yıl eninde sonunda mutlaka listede bizimde adımız olacaktır.

 Her Müslümanın ölüme hazırlık yapması gerekmektedir. Böyle mübarek bir geceye ulaşmış isek bu fırsat bir daha elimize geçmeyebilir. Bu yüzden elimize geçen bu manevi fırsatı kazanca çevirmeliyiz. Düşünecek olursak geçen kandilde beraber olduklarımızın bazıları bu yıl aramızda değiller. Sevgili Peygamberimiz hadis-i şeriflerinde:” Berat kandili gecesini ihya ediniz, bir sonraki günü de oruçlu geçiriniz.” Buyurmuşlardır.  Bu mübarek gece de güneş battıktan sonra Rabbimiz rahmeti ile dünya semasına nüzul eder. Ve buyurur ki:” Mağfiret isteyen yok mu? Onu affedeyim, rızık isteyen yok mu? Onu rızıklandırayım. Hasta olan veya bir belaya uğrayan yok mu? Kullarımın dilediklerini vereyim.” Allahüteala tarafından bu ilahi nida tan yeri ağarana yani fecre kadar devam eder. Ona açılan eller bu mübarek gecelerde boş dönmez. Bu mübarek gecede çok tövbe edelim. Bu mübarek geceyi ihya etmeye çalışalım, Kaza namazı kılalım, Kur’anı Kerim okuyalım, dua edelim. Büyüklerimizi ve sevdiklerimizin kandillerini kutlayıp dualarını almalıyız. Bu mübarek gecede dargınlar barışmalı, gönüller alınmalıdır. Bu mübarek gecenin hepimize ve tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Kaynak:http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/m-said-arvas/384420.aspx                                  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

1 yorum:

yorum
Metin Kibar
admin
30 Nisan 2018 12:31 ×

Allah razı olsun bu güzel paylaşım için.

Metin Kibar
Cevapla
avatar