Kadınların Akciğerleri Tehdit Altında: Kimyasallar

Yazar: Yıldız Eryıldız



Kadınların Akciğerleri Tehdit Altında: Kimyasallar

Bilinçli kadınların kişisel bakıma dikkat etmeleri, sağlıklarını koruma adına çok önemlidir. Kişisel bakım sadece güzel ve şık görünmek değil, aynı zamanda sağlıklı olmak için yapılan faaliyetlerin tümüne kişisel bakım da diyebiliriz. Evde yapılan temizliklerde çoğu ev hanımının yaptığı en büyük hata fayans, mermer ve marley gibi malzemelerin temizliğini yaparken etkilerini bilmeden tuz ruhu ve çamaşır suyunu karıştırmaktır. Bu karışım sonucu ortaya çıkan kimyasal madde ve açığa çıkan klor gazı solunum yollarına, akciğerlere zarar vermektedir.

Türkiye Gazetesinde Ziyneti Koca bıyık’ın Türk Toraks derneği başkan yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu ile yaptığı röportajda: “Kadınların akciğeri doğumda erkeklerden daha küçük olduğu için hayatları boyunca akciğer hastalıklarına karşı daha yatkın olurlar. Buna bir de hormonal faktörler eklenince KOAH ve akciğer kanseri kadınlar için daha riskli hale geliyor. Ev kadınlarının vazgeçilmezi temizlik malzemelerinin çoğunda petrol türevleri bulunuyor. Türk Toraks derneği yaptığı çok merkezli çalışmasındaki araştırma da ev kadınlarında astım riskinin yüksek olduğu görüldü. Tuz ruhu ve çamaşır suyunu karıştırmayın. Bu iki maddenin karıştırılması sonucunda ortaya çıkan kimyasal maddenin solunması, akciğer hücrelerini yavaş, yavaş öldürüyor. Akciğer zamanla katılaşarak kistik fibrozis denilen tehlikeli akciğer hastalığına kadar gidiyor.” Demiştir.

Türkiye Gazetesinin sağlık sayfasını, Ziyneti Kocabıyık’ın yazılarını severek okuyan ve takip eden birisi olarak bu röportajını okuyunca annem aklıma geldi. Geçen yaz aylarında tuz ruhu ve çamaşır suyunu karıştırarak yaptığı temizlik sonucu tuvaletin önünden geçememiştim. Sonrasında saatlerce öksürmüştü. Kışa girerken rahatsızlandı ve zaten alerjik astım hastası iken şimdi de KOAH teşhisi ile tanıştık. KOAH teşhisi koyan doktorumuzun söylediği “temizlik için kimyasallardan uzak durması, tuz ruhu ve çamaşır suyunu karıştırmaması“ gerektiğini özellikle belirtmişti. Anneciğimin başına gelen bu temizlik kazası sebebiyle bu makaleyi yazdım. Dikkat! Hanımlar temizlik uğruna kadınların akciğeri tehdit altında olduğunu unutmayın. Aman! sağlığınızdan olmayın. Sonra ömür boyu hastalıklarla boğuşmayın.


Temizliği abartmadan yapın. Mutlaka biliyorsunuz ama biz yinede hatırlatalım. Temizlik malzemeleri ile gıda maddelerini aynı yerde, bir arada bulundurmayın. Sağlıcaklı kalın.    
Kaynak: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/556330.aspx

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »