Çörek Otunun Faydaları

Yazar: Yıldız Eryıldız




İnsanlık tarihinde ve kurulan her medeniyette ayrı bir yeri olan, hep övgüyle bahsedilen, şifa kaynağı çörek otunun faydalarını, hakkında bilinmeyenleri araştırdık. Bu makalemizde çörek otunun faydalarını anlatacağız.

Faydaları

Çörek otu bilimsel araştırmalara konu olmuş, yapılan araştırma sonuçlarında yüzden fazla kimyasal ve organik bileşeni, B1, B2, B3 vitaminlerini, folik asit gibi maddeleri, içeriğinde barındırdığı anlaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre çörek otunun faydalarına bakalım:

. Çörek otunun içinde bulunan kimyasal bileşenler antioksidan, antialerjik ve antianflamatuer özelliklere sahip olmasının yanında diyabete karşı da etkilidir.

. Çörek otunun, mide hastalıklarına iyi geldiği, yaraların iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

. Böbrek hastalıklarına karşı tedavi edici olması, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi çörek otunu değerli kılmaktadır.

. Yaşlanmaya karşı hücre yenilemesi yapar.

. Hormonal sistem belli bir yaştan veya başka sebeplerle bozulabilir. Çörek otunun etkisi, hormonal  sistemi dengelemeye yardımcı olur.

. Günümüzün hastalıklarından olan kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür.

. Vücudun bağışıklık sistemi açısından denge olması vücut direncini artırması da önemlidir.

. Ağrı kesici özelliği ile romatizmal ağrılara da iyi gelir.

. Çörek otundan elde edilen yağında bulunan kimyasal bileşenler sayesinde tümör hücrelerine karşı önleyici etkisi vardır.
. Çörek otu yağı saç bakımında, yeni saç oluşumunda ve onarımında, hücre yenileyici özelliği mevcuttur. Hücre yenileme özelliğiyle ameliyat izlerini tedavi eder.

. Migren tedavisinde bile kullanılır. Migren başlangıcında çörek otu yağı ile yapılan masaj sayesinde migren ağrıları azalır. Ya da yok eder.

. Günlük tüketilen iki gram çörek otu açlık kan şekeri düzeyi ve insülin direncini azaltır.

. Mantar hastalıklarına karşı oluşumu önlemesi, engellemesi antifungal özelliğini ortaya koyar.

. Solunum sistemi hastalıklarına, sinir sistemi hastalıklarına, astım, bronşite karşı etkilidir.

. Vücudu arındırır, idrar söktürür, safraların atılmasına yardımcı olur.

. Lösemiye (kan kanserine) karşı etkin olan bileşenler sayesinde çörek otu iyi gelmekte olup hücrelerdeki apoptozu indüklediği de tespit edilmiştir.

. Yapılan çalışmalar eşliğinde buruna iki damla yağ damlatıldığın da baş ağrısına ve migrene iyi geldiği belirlenmiştir. Hatta ağrıyan diş etrafına sürüldüğünde, diş ağrısına iyi geldiği gözlenmiştir.

. Karaciğerde bulunan toksinlerin zarararını en aza indirmesi, kilo vermeye yardımcı olması, alerjik etkilere iyi gelmesi sayılabilecek faydaları arasındadır.

. Çörek otu yağının bir çay bardağı suya 10 damla damlatılarak yapılan gargaranın diş, diş eti, ağız içi yaraların iyileşmesine faydaları gözlemlenen çalışmalar arasındadır.  

. Çörek otu yağı ve zeytinyağı karıştırılarak cilde uygulandığında kırışıklıkları giderir. Cilt döküntüleri, ısırıklar, iltihaplı yaralarda kullanılabilir.

. Çörek otuna tarihsel olarak baktığımızda iki bin yıldan fazla süredir insanlığın şifa kaynağı olmuştur.

Peygamber efendimiz çörek otu ile ilgili hadis-i şeriflerinde şu şekilde buyurmuşlardır:” Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın” (Buhari, Tirmizi )  

Günümüzde ortaokul seviyesine inmiş olan uyuşturucu belasında, çörek otunun uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde faydaları açıkça görülmüştür. Uyuşturucu bağımlısı otuz beş kişi üzerinde yapılan uygulama göstermiştir ki, bağımlılık yapan maddelere karşı etkileri test edilerek çok faydalı olduğu gözlenmiştir. Çörek otundan şifa bulmayı umanlar bu konuda uzman olan Prof. Dr İbrahim Adnan Saraçoğlu gibi tıbbi bitkilerde araştırma yapmış bilim adamlarının ve konusunda uzman olan doktor tavsiyesine göre tedavi yolunu belirlemelidirler. Bilmeden, kafasına göre yapılan tedavilerde başarı şansı olmayabilir. Dikkat! doktor görüşü çok önemli lütfen onların tavsiyelerini göz ardı etmeyin.                         

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »