Türkiye’nin 63 Yıllık Hayali: Nükleer Santral

Yazan: Erol Yıldız



Türkiye’nin 1955’ten beri yapmayı planladığı, Türkiye’nin 63 yıllık hayali: nükleer santral için temel atma töreni Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Rusya fedarasyonu devlet başkanı Vladimir Putin ile beraber telekonferans yoluyla gerçekleştirdiler. Dünyada halen 31 ülkede 450 nükleer santral işletmede, 55 tanesinin inşası sürmektedir. Temel atma töreni ile yapımına başlanan Akkuyu nükleer santrali ile 56. başlamış oldu.

Dünyada gelişmiş ülkelerde nükleer santraller sayesinde elektrik üretiminin büyük kısmı karşılanmaktadır. ABD elektrik ihtiyacının %20'sini, Fransa %77'sini, Japonya %25'ini nükleer santrallerden karşılamaktadır. Dolayısıyla fazlasıyla  ABD, Fransa, İngiltere, Japonya, Rusya, Çin, Güney Kore gibi toplam 31 ülkede nükleer santral mevcuttur. Her ne hikmetse, Türkiye de nükleer santral yapılması bir şekilde hep engellenmiştir. Engelleme girişiminin arkasında olanlar da tezat bir şekilde kendileri elektriklerinin büyük kısmını nükleer santrallerden üretmektedirler.

Türkiye nükleer santral yapma kararından sonra Mersin Akkuyu bölgesinde inşaat izin süreci için 3 yıllık çalışma sonrası Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından verildi. Ankara değil de neden Akkuyu da yapılması için izin verildi? Öncelikle deprem riski olmayan bölge olması gerekiyor. Nükleer santrallerin soğutma ihtiyacı için 1000megawat için saniyede 40-50 metreküp suya ihtiyaç olduğundan deniz kenarı veya debisi yüksek nehir kenarlarına yapılır. Ayrıca nüfus yoğunluğu düşük bölgeler seçilir.



Türkiye de kurulacak nükleer santral son sistem ve teknolojiye sahip olacaktır. Son sistem yapılarak her türlü güvenlik önlemi alınan, nükleer santrallerin avantajları:

. Nükleer santraller tasarımından inşasına, işletmeden sökülmesine, her aşamada tek, tek denetlenip güvenlik ön planda tutulmaktadır.

. Her türlü hava şartlarından, metrolojik olaylardan etkilenmez, elektrik üretimi devam eder.

. İşletme maliyeti diğerlerine göre düşüktür. Yakıt fiyatlarına gelecek artış, dalgalanmadan etkilenmez.

. Nükleer santrallerin avantajlarından biriside sera gazı salgılamamasıdır.

. Nükleer santrallerin kurulum alanı diğerlerine göre daha küçüktür.

. Nükleer santrallerde kullanılan uranyum stoğu dünyada fazlacadır.
   
Nükleer santralin temel atma töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söylemiştir:” Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Akkuyu santralinin temelini bu gün burada Putin’le birlikte atmanın en büyük bahtiyarlığını yaşıyorum. 2023 hedeflerimizden olan dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu durum enerji ihtiyacımızın artması anlamına geliyor. Enerji güvenliğinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda enerjinin her alanında yatırımlar kesintisiz devam ediyor. Halen 16 ülkede 55 nükleer santral inşa halinde. Bugün temelini attığımız Akkuyu ile bu sayı56 oluyor. Elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Türkiye’nin pek çok yatırımı gibi yarım asırlık hayali Akkuyu projesini hayata geçirmek bize nasip oldu.”

Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak için önemli projelerinden birisi olan Akkuyu nükleer santrali, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılında hizmete girecektir. Büyük devlet olmanın gereği geç kalınmış bir yatırımdır. Geç kalınmış olsa bile Türkiye’nin 63 yıllık hayali: nükleer santral projesi gerçek oluyor. Akkuyu nükleer santrali Türkiye’ye hayırlı olsun.        
       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »