Yazar: Yıldız Eryıldız
Anavatanı Çin olan kivi, egzotik tadı ve sağlık açısından
faydaları, yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir meyvedir. Çin de eski
çağlardan beri yetişme alanı bulan kivi Yangtse vadisinde kendiliğinden yetişen,
tüketilen bir meyve olan kivinin Türkiye macerası 30 yıllıktır. Türkiye de ilk
defa kivi üzerine yapılan çalışmalar 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe
Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsünde
yapılmış olup en uygun bölge olarak Karadeniz, ege, Marmara bölgelerinin
uygunluğu tespit edilmiştir. Kivinin fidan olarak ekim ve dikimi ayrı bir
makale konusu olarak biraz zahmetlidir. Ülkemizde şu an kivi
yetiştirilmektedir.
Kivinin Faydaları Nelerdir?
. Tam bir vitamin deposu olarak karşımıza çıkmaktadır. İçeriğinde
potasyum, karbonhidrad, sodyum, kalsiyum, demir minarelleriyle A, B, C, B6,
B12,E vitaminlerini yapısında barındırır. Cilt ve saçlara olan faydası,
bağışıklığa olan katkısıyla faydaları saymakla bitmez.
. Kırışıklıkları azaltır
. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi yaşlılık ve
kırışıklıklar üzerine yaptığı bilimsel çalışmalarda kivi içeriğinde ciddi
miktarda E vitamini barındırdığından kırışıklıkları azaltmaktadır.
Cilt
için C vitamini ihtiyacını karşılar
. C vitamini diğer vitaminler gibi vücutta depolanmaz. Kivi
yüksek oranda C vitamini barındırır. Cildin olmazsa olmazı olan kollajen üretimi
için C vitamini ihtiyacını düzenli tüketim karşılar. Bu sayede cilt sıkışarak yaşlılığa karşı önlem alınmış olur.
Hasarlı hücrelerin onarımı, cildin
kuruması, serbest radikallerin vereceği hasarları önlemesi sağladığı faydalar
arasındadır.
.
Yaşlanmayı geciktirir
.Yaşlanmayı
önlemek mümkün değildir ama geciktirmek mümkündür. Kivinin yapısında bulunan
zengin antioksidan sebebiyle yaşlanmayı geciktiren bir meyvedir. Ayrıca
yapısında bol miktarda aminoasit bulunur. Aminoasitler sebebiyle ultraviyole
ışınlarının vereceği hasarlardan cildi korumaktadır.
Sivilceler
iyi gelir
Faydalarını
bol, bol saydığımız kivinin anti anflamatuar özelliği mevcuttur. Yani iltihap
önleyici yönüyle sivilcelere iyi gelir. Sivilceden kurtulmak için
doğal cilt maskesi olarak kullanılır. Düzenli kivi tüketimi vücut için doğal
detoks olup vücuttan toksinleri temizler, cilde sağlık ve parlaklık kazandırır.
Saça
olan faydaları
Saça faydalı olan kivinin içinde C, E vitaminleri ve saç
uzamasında lokomotif görevi yapan magnezyum, çinko, fosfor gibi mineralleri de bulundurduğundan saç dökülmesini önler. Özellikle hanımlar için sorun olan saç
beyazlamasına karşı içinde bulundurduğu bakır minareli sayesinde düzenli
tüketildiğinde saçlar doğal rengini korur. Düzenli tüketimin bir faydası da saçta
oluşabilecek egzamayı önler.
Kivinin
Zararları
. Genel anlamda kivi, sağlığa sayılamayacak kadar faydaları olan
bir meyvedir. Ancak kivi aşırı tüketim durumunda hamile kadınlara, ilaçlı
tedavi gören hastalarda sorun olabilir. Bu yüzden hassas durumda olan kişilerin
mutlaka doktorlarına danışmadan tüketmemeleri önerilir.
. Aşırı tüketimin sonucu alerjik reaksiyona sebep
olabilir.
. Fazla tüketim şişkinlik, ağızda tahriş, dermatolojik (kaşıntı, kızarıklık gibi) sorunlara sebep olacaktır.
. Hamile bayanların kivi tüketmeden önce ne kadar yemeler
gerektiğini doktorlarına danışarak miktarını belirlemeliler.
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler