Kivinin Faydaları Nelerdir? Kivi hakkında Merak Edilenler

Yazar: Yıldız Eryıldız




Anavatanı Çin olan kivi, egzotik tadı ve sağlık açısından faydaları, yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir meyvedir. Çin de eski çağlardan beri yetişme alanı bulan kivi Yangtse vadisinde kendiliğinden yetişen, tüketilen bir meyve olan kivinin Türkiye macerası 30 yıllıktır. Türkiye de ilk defa kivi üzerine yapılan çalışmalar 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsünde yapılmış olup en uygun bölge olarak Karadeniz, ege, Marmara bölgelerinin uygunluğu tespit edilmiştir. Kivinin fidan olarak ekim ve dikimi ayrı bir makale konusu olarak biraz zahmetlidir. Ülkemizde şu an kivi yetiştirilmektedir.

Kivinin Faydaları Nelerdir?

. Tam bir vitamin deposu olarak karşımıza çıkmaktadır. İçeriğinde potasyum, karbonhidrad, sodyum, kalsiyum, demir minarelleriyle A, B, C, B6, B12,E vitaminlerini yapısında barındırır. Cilt ve saçlara olan faydası, bağışıklığa olan katkısıyla faydaları saymakla bitmez.

. Kırışıklıkları azaltır

. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi yaşlılık ve kırışıklıklar üzerine yaptığı bilimsel çalışmalarda kivi içeriğinde ciddi miktarda E vitamini barındırdığından kırışıklıkları azaltmaktadır.

Cilt için C vitamini ihtiyacını karşılar

. C vitamini diğer vitaminler gibi vücutta depolanmaz. Kivi yüksek oranda C vitamini barındırır. Cildin olmazsa olmazı olan kollajen üretimi için C vitamini ihtiyacını düzenli tüketim karşılar. Bu sayede cilt sıkışarak yaşlılığa karşı önlem alınmış olur. Hasarlı hücrelerin onarımı, cildin kuruması, serbest radikallerin vereceği hasarları önlemesi sağladığı faydalar arasındadır.

. Yaşlanmayı geciktirir

.Yaşlanmayı önlemek mümkün değildir ama geciktirmek mümkündür. Kivinin yapısında bulunan zengin antioksidan sebebiyle yaşlanmayı geciktiren bir meyvedir. Ayrıca yapısında bol miktarda aminoasit bulunur. Aminoasitler sebebiyle ultraviyole ışınlarının vereceği hasarlardan cildi korumaktadır.

Sivilceler iyi gelir

Faydalarını bol, bol saydığımız kivinin anti anflamatuar özelliği mevcuttur. Yani iltihap önleyici yönüyle sivilcelere iyi gelir. Sivilceden kurtulmak için doğal cilt maskesi olarak kullanılır. Düzenli kivi tüketimi vücut için doğal detoks olup vücuttan toksinleri temizler, cilde sağlık ve parlaklık kazandırır.

Saça olan faydaları

Saça faydalı olan kivinin içinde C, E vitaminleri ve saç uzamasında lokomotif görevi yapan magnezyum, çinko, fosfor gibi mineralleri de bulundurduğundan saç dökülmesini önler. Özellikle hanımlar için sorun olan saç beyazlamasına karşı içinde bulundurduğu bakır minareli sayesinde düzenli tüketildiğinde saçlar doğal rengini korur. Düzenli tüketimin bir faydası da saçta oluşabilecek egzamayı önler.

Kivinin Zararları

. Genel anlamda kivi, sağlığa sayılamayacak kadar faydaları olan bir meyvedir. Ancak kivi aşırı tüketim durumunda hamile kadınlara, ilaçlı tedavi gören hastalarda sorun olabilir. Bu yüzden hassas durumda olan kişilerin mutlaka doktorlarına danışmadan tüketmemeleri önerilir.

. Aşırı tüketimin sonucu alerjik reaksiyona sebep olabilir.

. Fazla tüketim şişkinlik, ağızda tahriş, dermatolojik (kaşıntı, kızarıklık gibi) sorunlara sebep olacaktır.

. Hamile bayanların kivi tüketmeden önce ne kadar yemeler gerektiğini doktorlarına danışarak miktarını belirlemeliler.       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »