Türk Savunma Sanayi Altı Yüz Proje

Yazar: Oğuzhan Dilmeç




Kıbrıs barış harekatına kadar savunma sanayi olarak ve çoğu alanda dışarıya tam bağımlı bir seyir izlerken bu gün geldiğimiz seviye göz kamaştırıcı bir durumdur. Türkiye hükümet olarak savunma sanayisine verdiği desteğin meyvelerini toplamaya başlamıştır. Savunma sanayide 2002 yılında toplam 66 proje ile başlatılan Milli ve yerli rüzgarıyla bu gün Türk savunma sanayi altı yüz projeye ulaşmış durumdadır. Türk savunma sanayinin lokomotifleri ASELSAN, ROKETSAN, TAİ gibi firmalar şu an savunma sanayi alanında dünyanın 100 şirketi arasına girmiş durumdadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin savunma ihtiyaçlarını 2002 yılında %25 Türk savunma sanayisinden karşılanırken, 2018’de karşılama oranı %70’lere kadar çıkmıştır. Türk savunma sanayi sektör olarak 2012 yılında üretim gücü 1,3 milyar dolar iken 2018’de üretim gücü 6 milyar dolara ulaşmıştır.

Mutlaka yapılması gereken Afrinde terör örgütlerine karşı düzenlenen Zeytin dalı harekatında iç ve dış düşmanlar başarısızlık beklerken, Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütünü ve yanında olanları ezdi geçti. TSK bu harekatta yüzde 70 yerli silah ve mühimmat kullandı. Zeytin dalı harekatın da başarısızlık bekleyen ve harekatı en ince ayrıntısına kadar takip edenler, Türk askerinin kahramanlığını, yerli silah ve mühimmatımızla kazanılan zaferi, Türk askerinin savaşmayı unutmadığını anlamış oldular.



Türk savunma sanayi 16 yılda proje sayısını on’a katladı. İnsansız hava aracı, tank, helikopter, roket, akıllı mühimmat derken yatırımlar dolu dizgin devam etmektedir. Devletinde 2023 hedefleri doğrultusunda savunma sanayisine verdiği destekle devam eden, yatırımlara ek olarak 12 şirketten yeni yatırımlar yapılmıştır. Önümüzdeki dönemde haberleşme alanında, füze savunma sistemleri, yedek parça, termal görüş kamerası, tanklar için motor parçaları, uçak aküsü yapılması için teşvik ve destekler verilmiştir. ASELSAN, ASPİLSAN, Ak savunma, Çakır oğlu Demir çelik, Dora Makine, Serdar Plastik, Entil Endüstri, PDMSOL, Kaleli Şaft ve Metal Sanayi, Aslan Makine Sanayi, Ayruz Endüstriyel Ürünler, ROKETSAN teşvik alan şirketlerimiz olmuştur. Terörle mücadele de müttefik bildiğimiz ülkelerden zaman, zaman “benim sattığım silahı kullanamazsın” söylemlerini yaşamış bir ülke olarak savunma sanayisinin desteklenmesi çok yerindedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, ordumuzun savunma ihtiyaçlarının yüzde yüzünü ülke olarak kendimiz karşıladığımızda, o zaman büyük devlet olabiliriz. Osmanlı devleti zamanındaki düşmanlar değişmeden şimdi de aynı düşmanlığı yapmaktadırlar. ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümlerinin uçaklarımız için yapılan yazılım çalışmalarından dolayı olabileceğini düşünmeden edemiyoruz. Türkiye’nin Kızıl Elması 2023, 2053, 2071 hedefleri için, büyük devlet ve süper güç olmak için savunma sanayide kimseye muhtaç olmamamız gerektiğini Zeytin Dalı Harekatı da göstermiştir.     

      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

2 yorum

yorum
Profesör
admin
24 Nisan 2018 17:45 ×

Yerli savunmamızın böyle gelişmesi gerçekten şeref verici. Özellikle SİHA ve İHA 'lardaki gelişme Dünyada 'ki 3-4 ülke arasında yer almamızı sağladı. Şunu da belirtmek isterim Dünya üzerinde hiç bir ülke %100 yerli imkanlarla ürün üretemez. Çünkü lisans hakları bir çok farklı ülke tarafından almıştır.

Cevapla
avatar
hey bilir o
admin
25 Nisan 2018 00:50 ×

En azından savunma sanayi olarak kendimize yetmemiz gerektiğini, şu coğrafyada şart olduğunu artık biliyoruz. Milli ve yerli olan her türlü faaliyeti desteklememiz gerekiyor. Allah ordumuza güç, kuvvet versin.

Cevapla
avatar