Pahalı Güneş Gözlüğü Kaliteli midir? Güneş gözlüğü deyip geçme!

Yazar: Yıldız Eryıldız




Türkiye sağlıktan, savunmaya kadar pek çok alanda yerli ve milli atılım hamleleriyle mesafe almışken, gözlük yapımında dışarıya olan bağımlılığımız devam etmektedir. Her sene yaz ayları geldiğinde bazen sağlık sebebiyle, bazen kıyafeti tamamlayan aksesuar olarak kullanıldığından nasıl bir gözlük alınır? Sorusu insanların aklını meşgul eder. Bu makale de bunun cevabını bulmaya çalışacağız. İnsan olarak genel bir algı vardır. Pahalı güneş gözlüğü kalitelidir. Gerçekten pahalı güneş gözlüğü kaliteli midir? Güneş gözlüğü deyip geçme! Yaptığımız araştırmaya göre uzman görüşü bu konuda ne diyor. Ona bakalım:

“Gözlük seçiminde dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü yanlış gözlük seçimi gözlerin bozulmasına sebep olur. Gözlüğe güvenerek güneşe bakıldığında zaten yanlış seçim olduğundan göz retinası bozulur. Güneş gözlüğü seçimi, göz sağlığı açısından çok önemlidir. Her pahalı güneş gözlüğü kaliteli midir? Pahalı olması ölçü olmamalıdır. Bu düşünceden hareketle yapacağınız yanlış seçim ile hayatınızı karartmayın.”

Güneş gözlüğü nasıl seçilir?

. Gözlüğün kalitesi, sağlık açısından doğru seçim olduğu, gözlüğün UV koruma derecesi, camının koyuluğu, imal edildiği ülke, fiyatı ile tespit edilmesi yanlış olur.

. Bakılması gerekenler, Gözlüğün koruma derecesi, camının ham maddesi ve UV için yapılan kaplamasına dikkat edilmelidir. Kaplamasız plastik gözlükler yüzde 88, Polikarbonat camları olan gözlükler yüzde 100 derecesinde UV blokajı yapar.

. Güneş gözlüğü deyip geçmeyin! Ucuz gözlük camları pek çoğu, triasetat denilen maddeden yapılmaktadır. Bunların da UV blokajı % 40 civarındadır. UV blokajı düşük olan gözlüklerden uzak durun.

. Güneş gözlüğünün % 100 UV blokajına yani UV ışınlarını kesip kesmediğine bakınız.

. Güneş gözlüğünün göz çevresini sarmasına dikkat edin. Bu sebeple geniş çerçeveli modelleri tercih edin.

. Koyu camlar güneş ışığından daha fazla korur, düşüncesi yanlıştır. Gerekli olan, yeterli olan koruma özelliğine sahip her hangi bir cam seçilebilir.

. Burası çok önemli gözlüğün fiyatı camın kalitesini göstermez. Ucuz bir gözlük iyi bir UV koruması sağlıyorsa güvenli bir şekilde alınabilir. Gözlüğün iyi olması için illa ki pahalı olması gerekmez.

. Dikkat etmeniz gereken en önemli maddelerden birisi de budur; Sokakta köşe başında ne olduğunu bilmediğiniz güneş gözlüğü satın alarak göz sağlığınızdan olmayın.  Bilinen markaların satıldığı, güvenilir optik mağazalardan güneş gözlüğü almaya dikkat edin. 

                     

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »