Yerli ve Milli, Whatsapp’ın Rakibi “İLETEE”

Yazar: Alper Tunga





İkinci kamu siber güvenlik zirvesinde konuşan HAVELSAN Genel Müdürü Hamdi Atalay Whatsapp’a rakip olabilecek kripto korumalı, ileri teknolojilerle geliştirilen mesajlaşma ve görüşme platformu üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Savunma sanayiden, sağlığa birçok konuda yerli ve milli atağa kalkan Türkiye, teknolojik alanda da bu politikasını sürdürmektedir. 15 Ocak 2018 Tele Aviv’de tutuklanan İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli, yaklaşık bir ay sonra serbest bırakıldı. İsrail’deki sorgusunda dikkat çektiği ve göz ardı edilemeyecek bir durum önüne Whatsapptan, Facebooktan yapılan paylaşımları, fotoğrafları koyup “anlat” demeleridir. Whatsapp veya Facebook olayına bu açıdan baktığımızda Yerli ve milli Whatsapp’ın rakibi “İLETEE”nin kurulumunun ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz.

Siber güvenlik zirvesinde konuşan HAVELSAN Genel müdürü Hamdi Atalay siber güvenliğin yüzde yüz mümkün olmadığını, ülke olarak şu an 15 bin uzmana acil olarak ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Konuşmasının devamında şunları söylemiştir: “ Mevcut durumla 15 bin uzman ihtiyacını 15 senede tamamlayamayız. O zaman belki bu açığımız 50 bine çıkacak. Bizler hem bilgi güvenliği derneği hemde HAVELSAN olarak verdiğimiz eğitimlerle bu açığı kapatmaya çalışıyoruz ancak problem bizim kapatmaya çalıştığımızdan çok daha büyük. Bu konuda üniversitelerimizin de bu alana ilgi göstermesi gerekiyor. Uzmanınız yoksa sahip olduğunuz teknolojinin önemi yok. Uzmanınız iyiyse teknolojiniz zayıf olsa da o açığı kapatmanız mümkün. Yerli ve milli çözümler olmazsa siber güvenlikten bahsedilemez. Son zamanlarda biz de HAVELSAN olarak yerli ve milli çözümler geliştiriyoruz.”

Atalay, milli ve yerli çözümlerden bahsettikten sonra, ileri teknolojilerle kuracakları Whatsapp’ın bütün özelliklerini taşıyan, hatta daha fazlası bulunan mesajlaşma ve görüşme platformu “İLETEE” yi açıkladı. Sunucuların Türkiye’de olması, cep telefonunun içinde güvenli bir alanda donanıma gömülü halde çalışacak olması, milli ve kriptolu olması kullanımda avantaj olarak görünüyor. Telefon hacklense bile haberleşmede sorun teşkil etmeyecektir. Atalay “İLETEE” artık bir ihtiyaç olduğu ve talebin karşılığı olduğunu söylemiştir. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yrd Doç.Dr. Cemil Tekelinin başına gelenler, Whatsapp paylaşımlarının karşısına çıkması, yerli ve milli Whatsappa rakip “İLETEE” ye ülke olarak ihtiyacımız var. 

Kullanacağımız sosyal ağların güvenlik sorunu, kişisel bilgilerimiz açısından önemlidir. 2023 hedefleri açısından teknolojik atılım, siber güvenlik, yapay zeka, milli ve yerli sosyal haberleşme platformlarına ihtiyacımız açık olarak görülmektedir. Yerli ve milli iletişim platformları sesli görüşme, görüntülü görüşme, e posta, konum paylaşma, not alma, saklama işlemlerinin kriptolu ve sunucuların Türkiye’de olması güvenilir kılıyor. Güvenilir olma açısından, siber güvenliğimiz için “İLETEE”yi destekliyoruz. Atalay, “İLETEE”nin yıl ortasında tanıtımını yapacaklarını, cep telefonunun içinde kullanıma sunacaklarını belirtti.      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »