Sıfır Atık Projesi

Yazar: Erol Yıldız





Türkiye genelinde 81 ilde başlatılan, Sıfır atık projesini himayelerine alan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ında teşvikiyle başlatılan bu proje Çevre ve Şehircilik bakanlığınca yürütülmektedir. Projenin önemi hem çevreyi korumak, hem de atık olan malzemeyi tekrar geri dönüşüm olarak ülkemize, ekonomiye kazandırmaktır. Sevindirici olan projenin büyük ilgi görmesidir.
Sıfır atık projesi kapsamında kağıt, plastik, cam, metal, atık yağların geri dönüşüm olarak kazanımı, geri dönüştürülemeyen atıklarında çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesidir.

Projenin esasında toplanırken atıklar kaynağında ayrı, ayrı istiflenir. İlginç olan aslında projenin başlangıç yeri Cumhurbaşkanlığı külliyesinden, Çevre ve Şehircilik bakanlığının ana binasından başlatılmış olmasıdır. Buralardan toplanan on aylık atık durumu; 94 ton kağıt, 24 ton plastik, 5 ton cam, 3,4 ton metal, 4 ton organik atık, 1,7 ton yemek artığı, 1,8 ton bitkisel atık yağ toplandığı tespit edilmiştir. Toplanan bu atıkların ekonomiye kazanımlarına bakarsak, toplanan 94 ton kağıt sayesinde 1699 ağacın kesilmesi önlenmiştir. Başka faydaları 384 varil petrolden tasarruf yapıldı. Cam ve metalin geri dönüşümü ile olan katkı ise 10,4 ton ham madde, yemek artıklarından 1,7 ton mama ve 1,5 ton kompost ile ayrıca 1860 litre biyodizel üretimi yapılmıştır.

Yukarıdaki verilerin Cumhurbaşkanlığı külliyesi, Çevre ve Şehircilik bakanlığı binasından sağlanan geri dönüşümü göz önüne alırsak bütün Türkiye genelindeki deri dönüşümü siz düşünün. Günümüzde her şey değerlendirilmekte, bazı ülkeler çöpten elektrik ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ülkemizde de bazı şehirlerde bu amaçla kurulmuş tesislerimiz bulunmaktadır. Çevre ve Şehircilik bakanlığı proje kapsamında 2018 yılında bin beş yüz binada sıfır atık sistemi kurmayı planlıyor.

Sıfır atık projesi kapsamında, sıfır atık tanıtım ekibi de bu projenin eğitim ayağını oluşturmaktadır. Bu güne kadar 14 okulda yapılan sunum neticesinde 10 binin üzerinde öğrenciye ulaşılarak geri dönüşüm ve çevre bilinciyle ilgili eğitimler verilmiştir. Bu konuda ailelere de iş düşmektedir. Proje kurulumunda çağrı merkezi de ALO 181 olarak kurulmuştur.

ALO 181 çağrı merkezinde çalışan sıfır atık tanıtım ekibine ilginç istek ve öneriler gelmektedir. Hatta bir vatandaşın lavaboya atık yağ döken eşini şikayet eden vatandaşımızın olması aslında bu projenin benimsendiğini göstermektedir. En ilgi çekici isteklerden birisi de bir ilkokul öğrencisi tarafından önerilen sıfır atık’ın Milli Eğitim müfredatına ders olarak konulması isteğidir. Bu proje çevre bilinci ve israfı önleme, ekonomiye katkı yönünden değerlendirildiğinde önemi anlaşılmaktadır.                  



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »