Rehber Uygulamalarına Dikkat!

Yazar: Alper Tunga




Akıllı telefonlara gün geçmiyor ki farklı amaçlar için yazılmış uygulamalar ekleniyor. Biraz merak ile beraber masum görünün bu uygulamalar aslında bazı tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Son günlerde yaşanan “Get Contact” isimli uygulama, diğer deyimle “Rehber Uygulamaları” dediğimiz bu uygulamanın çılgınlığı yaşanıyor. Bu uygulamalar yani rehber uygulamaları denince öne çıkanlar: “Get contact, CIA, Upcall, Truecaller, CallApp, kim arıyor?” Daha ilginci bu uygulamaların Google play üzerinden indirilme sayısı 100 milyonları buluyor. İçlerinde en çok kullanılanda “Get Contact “  ile 4,5 milyar telefonda sorgulama için kullanıldığı tahmin ediliyor.

Bu uygulamanın kullanılma amacı karşı tarafın rehberine nasıl kaydedildiğinin merak etmekten kaynaklanıyor. Kullanıcıların sırf karşıya nasıl kaydedildiğini merak ederek bunu öğrenmek için uygulamayı indirirken, sorgulamayıp, istenen izinleri verdiği anda tehlike başlıyor. 

Bu konuda uzmanların söyledikleri: “ Verilen erişim izni sonrası telefonunuzdaki fotoğraflar, rehberiniz,videolar her şeye ulaşabilirler.sosyal medya hesabınızla giriş yaptığınızda bu hesapta kullanılacaktır. Sizden habersiz fotoğraf, video çekebilirler. Bu uygulamaları kullanacak olanlar veya kullananlara bir daha düşünün diyoruz.” 

Basit gibi görünen ama bir balon patlatma oyunu kameranıza ulaşmak için erişim izni istiyorsa sorgulayın. Basit bir oyun neden kamera erişim izni ister? Bu kullanıcıya normal gelmemeli, sonuçta çekilecek fotoğraflar, videolar karşınıza kötü niyetli kişiler tarafından şantaj amaçlı çekilebileceğini düşünmelisiniz.

Başka bir uygulama da kötü niyetli kişiler tarafından masum görünen şehir uygulaması olarak tanıtan yazılıma eklenecek bir yazılımla birçok insanın konumunu belirlemede kullanılma riski vardır. Kullanıcıların evde olmamaları halinde bunu belirleyip hırsızlık için risk ortaya çıkabilir. 

BTK (Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurulu) Başkanı Ömer Fatih Sayan, rehber uygulamaları ile ilgili 25 programın incelemeye alındığını belirtmişlerdir. Konu ile ilgili şunları söylemiştir:” Kullanıcının izni olmadan yasa dışı paylaşım yapan programlara erişim engeli getireceğiz. Google ve Apple ile iletişime geçtik.”  

  Rehber uygulamalarına gerek var mı? Arkadaşınız sizi nasıl kaydetmiş çok mu önemli? Bunun için bu kadar riske değer mi? Bu tür uygulamaları indirirken dikkat! diyoruz. Aman! Verdiğiniz izin hayatınızı karartabilir.   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »