İslamiyetin Temeli Güzel Ahlaktır

Yazar: Hamza Aslan



İslamiyetin Temeli Güzel Ahlaktır

Yüce Dinimizin emrettiği Müslümanların öğrenmeleri gereken lazım olan bilgilerin tümüne İslam ilimleri denir. İslam ilimlerini sınıflandıracak olursak Fen bilgileri ve Din bilgileri olarak ikiye ayrılır. Fen bilgilerinin karşılığına hikmet de diyebiliriz. Dinimizin ilime verdiği önemi sevgili peygamberimizin hadis-i şeriflerinden anlıyoruz: “Hikmet, Müslümanın kaybolmuş malı gibidir. Onu nerede bulursa alsın” buyurmuşlardır.

Yüce dinimize göre din ilimleri yirmidir. Bu ilimlerden sekizi, yüksek ilimler, kalan on ikisi ise yardımcı ilimlere girmektedir. Dinimizdeki sekiz yüksek ilimden birisi de “Ahlak ilimleri” dir. Peygamber efendimizin varisleri olan İslam alimleri yazdığı kitaplarla bu lüzumlu bilgileri Müslümanların öğrenimine sunmuşlardır. Her Müslüman için en büyük tehlike kötü ahlaktır. Kötü ahlak malum olduğu üzere bir kalp hastalığıdır. Bu kalp hastalığından kurtulamazsak, kalbi ve ruhu ebedi ölüme yani Cehennem azabına götürür. İslamiyetin beğenmediği bu kötü ahlaktan kurtulmanın yollarını ve çarelerini her Müslümanın öğrenmesi gerekir. İslam ahlakını öğrenen, güzel ahlakı öğrenen bir Müslüman İslam düşmanlarının iftiralarına, yalanlarına aldanmayacaktır.

Seyyit Fehim Arvasi Hazretlerinin torunlarından, Mehmet Said Arvasi Türkiye Gazetesinde yazdığı konu ile ilgili makalesinde şunları yazmıştır:” Hepimizin, ömürlerini İslam dininin güzel ahlakını öğrenmekte ve yaymakta tüketen ve canlarını Allahütealanın dinini insanlara yaymakta feda eden şehitlerin asil ve kıymetli çocukları olarak, şerefli edadımızın tam ve doğru olarak getirdiği ve bize emanet bıraktığı, mübarek İslam dinini ve bunun bildirdiği güzel ahlakı, iyi öğrenmesi lazımdır. Güzel yurdumuza göz diken, can, mal, din ve ahlak düşmanlarının saldırılarına karşı, bu mukaddes emaneti korumalıyız. Her yere yayarak, insanları saadete kavuşturmaya çalışmalıyız. Bilmeliyiz ki dinimiz, güzel huylu olmamızı, birbirimizi sevmemizi, büyüklere hürmet, küçüklere şefkat etmeyi, dinli dinsiz, herkese iyilik etmeyi emretmektedir. Allahın, doğruların yardımcısı olduğunu hiç unutmamalıyız! Birbirimizi sevip yardımlaşalım ki, Allahü teala yardımcımız olsun!” M. Said Arvas Hocamız ne kadar güzel anlatmışlar, Allahü teala razı olsun. Yani sevgili gençler, büyüklerinde buyurdukları gibi “İslamiyetin temeli güzel ahlaktır.” 



Güzel ahlak sayesinde kazanacağımız güzel vasıf ve davranışlarla tüm insanlığa faydalı olmamız gerekmektedir. Peygamber efendimizin hadisi şeriflerinde” İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” diye buyurmuşlardır. Güzel ahlak herkese güler yüzlü olmayı gerektirir. Güler yüzlü olmak, müminin güzel hasletlerindendir. Müslüman, güzel ahlaklı olan kişi, yaratılanı sever, hoş görür,  yaratandan ötürüdür.

Büyüklerin buyurduğu gibi:” Müslüman, Allahütealanın emirlerine itaat eder, günah işlemez. Kanunlara uyar, suç işlemez.” Müslüman kalp kırmaz. Peygamber efendimiz(S.a.v) hadisi şeriflerinde:” Bir Müslümanın kalbini kırmak, haksız olarak incitmek, Kabe’yi 70 kere yıkmaktan daha günahtır” (Riyad-un nasihin) Sözün özü, İslamiyetin temeli güzel ahlaktır.                                



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »