Nefes Alma Egzersizleri

Yıldız Eryıldız




İnsan doğduğu andan itibaren en temel eylemi nefes almaktır. Nefes almadan hayatın sürmesi de mümkün değildir. Önemli olan spor yaparken, her hangi bir aktivite de doğru nefes almak, kaliteli bir yaşam için gereklidir. Doğru nefes alma, nefes alma egzersizleri nasıl yapılır? Doğru nefes almayı, nefes alma egzersizlerini sağlıklı olmak için her insanın, özellikle spor yapanların bilmesi önemlidir.

 Nefes alma egzersizleri nasıl yapılır?

Spor yapanlara, spor salonlarında ilk öğretilen nefesin burundan alınıp ağızdan verilmesidir. Nefes alma egzersizlerinde, ilk adım budur. Normal zamanlarda veya durumlarda her zaman burundan nefes alınamayabilir. Ancak spor yaparken, uyurken burundan nefes almak daha sağlıklıdır. Çünkü burundan alınan nefes nemli olacağından boğaz tahrişi olmaz. Ciğerlere giden nemli hava, ciğerlerin daha verimli çalışmasını sağlar. Burnumuz tıkalı olduğunda uyurken ağızdan alınan nefesin boğazımızı tahriş ettiği düşünülürse, burundan alınan nefesin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Burnunuzdan nefes almayı sürekli hale getirin.

Nefes almanın farkına varın. Koşarken, hızlı yürümede, diğer takım oyunları gibi sporları yaparken de burnunuzdan nefes alıp, ağızdan nefes verilir. Nefes alma egzersizini yaparken nefesinizi yavaş, yavaş alın. İlk önce ciğerlerinizin alt kısmının dolduğunu hissedin.  Sonrasında göğsünüzün oksijenle dolduğunu hissedin. En son olarak da omuzlarınızın yukarı kalktığını hissedin.  Aldığınız nefesi yavaş, yavaş bırakarak ciğerleri boşaltın. Bir diğer teknik olan arıtıcı nefes tekniğini yapmalısınız. Üst üste 3 defa nefes alıp verin. Burada üçüncü nefeste ciğerlerinizi doldurup ıslık çalar gibi ciğerlerinizdeki havanın üçte birini boşaltın. Üçte birini birkaç saniye tutun ve kalan havayı bütün gücünüzle üfleyerek boşaltın. Bu yapacağınız egzersizler ciğerlerinizin güçlenmesini sağlayacaktır.

Ciğerlerinize dinanizm kazandırmak, güçlü bir nefese sahip olmak için bu egzersizleri yapmanız sağlığınız açısından faydalı olacaktır. Hiç spor yapma imkanı olmayanların, özellikle ev hanımlarının sabahları kalktığında havaların soğumuş olmasına rağmen günlük en az yarım saat evlerini havalandırıp, nefes alma egzersizlerini yapmaları gerekir. Spor yapanların, nefes alma egzersizlerini yapmaları, onların güçlü bir ciğere sahip olmalarını sağlayacaktır. Nefes alma egzersizleri değil mi? aman deyip geçmeyin. Sağlık için nefes alma egzersizlerini yapın. Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.                

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »