Anne Sütü Taklit Edilemez

Yıldız Eryıldız




Bütün bebekler anne baba için değerlidir. Doğumundan sonra beslenmeleri, hastalıklardan korunmasına kadar her şeyiyle ilgilenirler. Anne babaların yaptıkları en büyük hata komşudan, internetten, çevreden duyduklarına ve tavsiyelere göre hareket etmeleridir. Bebekler için aslında ilk ay anne sütü çok önemlidir. Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Genel Müdürü Dr. Yalım Üner: “Altıncı aydan sonra bile günlük kalorinin 65-75’inin anne sütünden gelmesi gerekiyor. Ülkemizde durum tam tersi. Bunun sebebi annenin bebeğinin doymadığını düşünmesidir. Oysa doyuyor. Çevrenin baskısı ile karadeniz’de çay, Doğu Anadolu’da çiğ köfte yedirenler bile var” diyor.

Dünya sağlık örgütü, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını, başka ek gıda almaması gerektiğini tavsiye ediyor. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, dünyada anne sütü ile beslenme oranı %27’dir. Türkiye’de durum ise sağlık bakanlığı verilerine göre anne sütü ile beslenme oranı %10 olması çok üzücüdür. Ne yazık ki ikinci aydan sonra anneler metabolizmaya uygun olamayan ek besinlere geçmek gibi bir hataya düşüyorlar. Bebeklerimiz hayatının ilk aylarında yapılan, geri dönüşü olmayan,  beslenme hatalarından dolayı ileri de yaşanacak ciddi sağlık problemlerine adım atmaktadır. Hollanda’nın Utrech kentinde yapılan anne sütünün önemi ve bebek beslenmesi ile ilgili yapılan toplantıda tüm yanlış ve doğrular konuşuldu.

Nutricia Araştırma ve Geliştirme Merkezinde Dr. Bernard Stahl, 23 yıldır bebek beslenmesi ile ilgili yaptığı araştırmaların neticesinde ilk altı ay bebeğin bağışıklık sistemi ,beyin gelişimi, obezite ve kanserden korunma yönünden çok önemli olduğunu belirtmiştir: “ Dünya sağlık örgütü çocukların iki yaşına kadar anne sütü alması gerektiğini bildiriyor. ‘Anne sütü taklit edilemez.’ Sihirli bir sıvı, hiçbir besin anne sütünün yerini tutamaz. Çünkü içeriğinde bebeğin ihtiyaçlarına uygun proteinden probiyotiğe her şey var. Anne sütünün içinde 1000 farklı protein bulunuyor. Biz sadece bunun 100 tanesini tespit ettik, çözebildik. Hatta kız ve erkek çocuğa göre bile anne sütünün yapısı değişebiliyor. Anne sütü yetmediğinde bunun yerine inek veya keçi sütü vermek bebekler için uygun değildir. Çünkü o sütler keçi veya ineğin yavrusuna uygun üretilmektedir” diyor.

Nutricia Araştırma Stratejileri Genel Müdürü Dr. Alma Nauta:” Hiçbir yağ anne sütünün içindeki yağın yerini tutmuyor. Ek besinlerle alınan yağlar ileriki dönemde obezite gelişimini artırıyor.” Demiştir. 6 Aydan önce ek gıdaya kesinlikle geçmeyin. Anne ne yerse bebeğine de geçer. Bebeğe alerji yapar diye yemediğiniz yumurta, fıstık, balık, soğan, sarımsak gibi besinlerin tüketilmemesi bebeğin ileri ki yıllarda bu besinleri sevmemesine sebep olur. Beyin tanımadığı için bunlara karşı alerjik bünyeye sahip olmasına neden olur.”diyor.  “Anne sütü taklit edilemez” olduğu bilimsel çalışmalarla tespit edildiğine göre kesinlikle ilk altı ay bebek, anne sütünden başka bir şeyle beslenmemelidir. Sağlıklı olun, bebeğinizle sağlıcakla kalın.


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »