İnsana Göre En Uygun Sporlar

Hamza Aslan     İnsana Göre En Uygun Sporlar


Günlük faaliyetlerdeki tempo, koşuşturmaca, yoğun iş ortamı derken insanın en büyük düşmanı karşımıza stres olarak çıkmaktadır. Stres ve anksiyeteye karşı, insana göre en uygun sporlar nedir? Yoğun çalışma ortamından kaynaklı stres ile mücadelede, bu savaşı kazanabilmek için hangi sporu yapmalı ki başarı sağlansın? Bu konuda uzmanların uzun araştırma sonuçlarından elde edilen veriler: Koşu, tempolu yürüyüş, bisiklete binme, yüzme stresi yenmede en etkili spor ve egzersiz çeşidi olduğu tespit edilmiştir.



Başarının temelinde bütün kas gruplarının hareket etmesi, ritmik hareketler, spor sırasında salgılanan mutluluk hormonları bulunmaktadır. Salgılanan mutluluk hormonunun vücuda sağladığı fayda  anti depresan ilaç etkisinde olduğu gözlenmiştir. İnsana göre en uygun spor tespit edilirken, çeşitlendirilen insan grupları üzerinde yapılan çalışmayla uygun olan sporların tespiti yapılmıştır.

Bu yapılan araştırmalar insan grupları arasında farklılıklar da ortaya çıkarmıştır. Çünkü strese karşı bazı gruplarda yoga, eskrim, ağırlık kaldırma, body building, fitness’in etkili olduğu belirlenmiştir.  Bundan anlıyoruz ki, stresle mücadele için insan yukarıda saydığımız, yapabileceği sporlardan birini seçmelidir. Bu seçeceğimiz sporu biraz da çalışma ortamı ve şartlarına bağlı olarak yapma imkanına sahip olabileceğinize bakarak seçmek gerekir. 

Günümüzde her insanın sağlığı için en az günlük bir saat spora zaman ayırması faydalı olacaktır. Stresle mücadele için, mutlu olmak için, kendinize uygun spor dalını seçip hemen başlamanızı tavsiye ediyorum. “Spor mutluluk demektir” bu isimle yazılmış makalemizi aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.  
             

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »