Sünnetime Sımsıkı Sarılın

Hamza Aslan



Peygamber efendimiz kendinden sonra, gelecekte Müslümanların yetmiş üç fırkaya ayrılacağını bildirmiştir. Bu 73 fırka için Yüce Kitabımız Kur’anı kerimde : “ Her fırka, doğru yolda olduğunu sanarak, sevinmektedir.” (Müminun 53 ve Rum 32) buyuruluyor. Bu fırkalar içinde kurtuluşa erecek olan fırkanın alametlerini peygamber efendimiz bildirmişlerdir:” Bu fırkada olanlar, benim ve eshabımın gittiği yolda bulunanlardır.” (Tirmizi)

Günümüzde çoğu kimse de kendilerinin Ehl-i sünnet olduğunu söylemektedir. Ehl-i sünnet itikadı bilinirse, alametleri bilinirse, hakkı bilmek, ayırt etmek zor olmasa gerektir. Peygamber efendimiz Ehl-i sünnet yolunu bazı hadisi şeriflerle tarif etmiştir:

“ Sünnetime ve Hulefa-i Raşidinin yoluna sımsıkı sarılın!” (Buhari)

“ Ey Müslümanlar, eğer yay gibi incelinceye kadar Allah’a ibadet etseniz, beliniz bükülünceye kadar namaz kılsanız, fakat ehl-i beytimden ve eshabımdan birine buğz etseniz, Allahü Teala sizi, yüz üstü Cehenneme atar.” (M. Ç. Güzin)

“ Ebu Bekir’in sevgisi gufranı vacip kılar. Ömeri’in sevgisi isyanı mahv eder. Osman’ın sevgisi imanı kuvvetlendirir. Ali’nin sevgisi Cehennem ateşini söndürür. “(M. Ç. Güzin) buyurmuşlardır.

 İmam-ı Rabbani hazretleri Mektubat kitabı 25. mektubunda “ Allahüteala kalbinize selamet versin! Göğsünüzü genişletsin! Nefsinizi temizlesin! Cildinizi yumuşatsın! Bunların hepsi, hatta ruhun, sırrın, hafinin ve ahfanın bütün kemalatına kavuşmak, ancak Peygamberlerin en üstününe uymakla olur. ‘ aleyhi ve ala alihi minessalavati efdalüha ve minetteslimati ekmelüha’  Öyle ise, ona uymak için ve onun dört halifesine uymak için çalışınız.

Onun dört halifesi doğru yoldadır. Ondan sonra herkesi doğru yola onlar getirmiştir. Onlar insanları doğru yolda ilerleten yıldızlardır. Evliyalık semasının güneşleridir. Onların izinde yürümeğe kavuşmakla şereflenenler, tam kurtuluş ile kurtulurlar. Onların yolundan ayrılanlar, doğru yoldan sapar, felakete düşerler. “ buyurmuşlardır. 

Hadisi şeriflerden, İmam-ı Rabbani hazretlerinin yazdığı mektubundaki açıklamalarından anlaşılacağı üzere dört halifeden birini bile ayırmak, düşmanlık etmek bir insanın ehl-i sünnet yolundan sapmasına neden olur.Ehl-i sünnet olmanın alameti Hulefa-i Raşidini( Hazreti Ebu Bekir, Hazreti Ömer,Hazreti Osman, Hazreti Ali) sevmektir. Dört halifeden birini ayırıp diğerlerini sevdiğini söyleyen bilsin ki, Ehl-i sünnet yolunun dışındadır. Bazı fırkalar ilk üç halifeyi sevmezler ve mest üzerine meshi caiz görmezler. Çıplak ayağa mesh ederler. Bu durumda olan fırkaların Ehl-i sünnet olmadığı anlaşılır.


Kaynak: Müjdeci Muktuplar/ 25. Mektup                        

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »