Yerli Cihazlar Hayat Kurtaracak

Hamza Aslan



Yerli ve milli cihazların üretilmesi, ülke ekonomisine sağladığı katkı, cari açığı azaltması, dışa bağımlılığı azaltırken gücümüze güç katmaktadır. İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent firmalarından Aksense yaptığı çalışmaların sonucunu alarak hastaneler de kapılan enfeksiyonlara hızlı tanı koyacak, büyük bir buluşta sona gelindi. Tanı koyma cihazını geliştiren Türk girişimci Dr Asiye Karakullukçu yaptığı buluşu şu şekilde anlatmıştır:” Yapılan bu buluş sayesinde birkaç dakika içinde hastaya enfeksiyon tanısı konulabilecek. Sadece Tükiye’de değil, dünya’da bir çok ülkenin sorunu olan hastane enfeksiyonu sebebiyle her yıl binlerce insan hayatını kaybetmektedir. Hastanelerde her yıl binlerce insanın enfeksiyon nedeniyle ölmesinin en önemli nedeni geç tanı konulmasıdır. İdrar, kan, balgam gibi laboratuvar ve klinik örnekleri, tespit edilen tanı süreçleri bazen üç güne kadar çıkabiliyor. Bu süre çoğu zaman enfeksiyona müdahalede geç kalma, enfeksiyonu geri döndürülemez noktaya getiriyor. Hedefimiz geliştirdiğimiz sensor ile enfeksiyon hastalıklarının tanısı için herkesin kolayca taşıyabileceği, elde taşınabilir bir tanı cihazı üretmek. Hastadan bir damla kan alarak hastane enfeksiyonu olup olmadığını kısa sürede anlayabileceğiz” Dedi.

Tanı koyma cihazı, gecikmeyi , önlemeyi, enfeksiyona zamanında müdahaleyi vaat ediyor. Bu yönüyle tıp alnında çığır açacak niteliktedir. ABD’de organize edilen “BIO Convetion” etkinliğine katılan Dr. Asiye Karakullukçu burada da yoğun ilgi gördüklerini belirtmiştir. Devamında:” Dünyada hızlı tanı üzerine bazı cihazlar geliştirilmiş durumda Ancak hastane enfeksiyonları konusunda hala bizim geliştirdiğimiz şekilde bir tanı cihazı yok. Eğer iyi bir yatırım bulursak ana hedefimiz ürünü sağlık sektörüne sunmaktır. ” demiştir.

Yerli cihazlar hayat kurtaracak. Her yıl hastane enfeksiyonu yüzünden tanı konulamadığından ölen binlerce insanı düşünürsek, sağlık alanında devrim niteliğinde olan tanı cihazı yerinde bir buluştur. Yerli ve mili rüzgarı esmeye devam edecek, devletimiz de bu konuda girişimcilere desteğini esirgememektedir.  



                 

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »