Edep ve Nezaket Medeniyeti Ne Demektir?

Hamza Aslan



Yüce dinimiz İslamiyet, baştan başa bir edep dinidir. Çünkü edebi olmayan bir birey Allahü tealanın sevgilisi olamaz. Edep ve nezaket medeniyeti ne demektir? Önce edebi tanımlarsak; hürmet, saygı ve terbiye demektir.  Herkese karşı saygılı, kibar ve nazik olmaktır. Her işini yaparken bunun dinimize uyup, uymadığını, emir ve yasakları gözeterek yapmak doğru olandır.

Aslında bir yerde edep ve nezaket, dosta ve düşmana karşı, tatlı dil ve güler yüz göstermektir. İnsanları incitmemek, kalbini kırmamak, kendine yapılan hataları da affedip bağışlayabilmektir. Yunus Emrenin dediği gibi: “ Yaratılanı hoş gör, yaradandan ötürü”  Hiç kimseden, nefsine uyarak , nefsi için öç ve intikam almamaktır. İşte bunun adı “edep ve nezaket medeniyeti”dir. Osmanlı da medeniyetin tarifi “ tamir-i bilad ve terfı’-i ıbad” denilmiş. Bunun anlamı da beldeleri tamir etmek ve en önemlisi insanları ahlaken yüceltmektir.

Yüce dinimiz İslamiyetin emir ve yasaklarına uyulduğunda ancak edep ve nezaketin zirvesine yükselmek mümkündür. Osmanlılar bu konuda en güzel örnektir. Sevgili peygamberimizin ve eshabının yolundan ayrılmayan ecdadımız bunu bütün dünyaya göstermişlerdir. 
   
Cahiliyye döneminde, Müslüman olmadan önce kendi kız çocuğunu diri, diri elleriyle kuma gömen Hazreti Ömer; “Biz zelil ve alçak bir kavim idik, İslamiyet ile izzet ve şerefe kavuştuk.” buyurmuşlardır. Halifeliği döneminde” Dicle’de kapsa bir kurt koyunu/Adl-i ilahi gelir Ömer’den sorar onu “ diyerek dünyanın en medeni ve adaletli, adil insanı olmak şerefine ulaşan Hazreti Ömer, Sevgili peygamberimizin gösterdiği nurlu yola sarılarak buna kavuşmuştur. 

Sevgili peygamberimizi baş öğretmen, olarak görevlendiren Allahü teala , onun her hareketiyle, sünnet-i seniyyesiyle tüm insanlığa örnek olmasını sağlamıştır. Peygamber efendimiz” Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim” buyurmuştur. Medeniyet tüm dünyaya Sevgili Peygamberimiz ve Eshabı kiram sayesinde “Medine-i münevvere”ismini alan nurlu ve kutlu şehirden tüm dünyaya yayılmıştır. Alemlerin efendisi , Hazreti peygamber (Sallahü aleyhi ve selem) sayesinde tüm dünya, insanlık  edep ve nezaketi, medeniyeti, güzel ahlakı  öğrenmiştir.      



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »