Aselsan ve Metsis’den Yerli Cihazlar Hayat Kurtaracak

Hamza Aslan




Türkiye’nin yüz akı ileri teknoloji devi ASELSAN tibbi cihazların yerlileştirilmesi yönünde çalışmalarını genişletiyor. Yakın zamanda yaşadığımız ülkemize yönelik dolar operasyonundan sonra yerli ve milli cihazların önemi, üretimin yerli olmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda ASELSAN çalışmalarında hız kesmiyor. Donanımdan, yazılıma, cihaz geliştirmeden, üretime bir çok alanda faaliyet gösteren ASELSAN, Türkiyenin ilk ve tek eksternal defibrilatör(elektroşok) cihaz üreticisi METSİS Medical ile yaptığı işbirliği neticesinde, üç milyarlık defibrilatör cihazı pazarından pay alınması hedefleniyor.

ASELSAN ve METSİS’den  yerli cihazlar hayat kurtaracak. İki firmanın işbirliğinde ASELSAN’ın mühendislik, yüksek teknolojili ürün  ve kalite yönetim kabiliyetlerinin yanında METsis’in defibrilatör konusundaki uzmanlığı sayesinde bu pazardan daha fazla pay almak hedeflenmektedir.



Fibrilatör cihazı aslında elektro şok cihazı olduğunu yukarıdaki parentez içi açıklamadan anlamış olmalısınız. Günümüzde dünya genelinde ölüm sebepleri araştırıldığında üç kişiden biri kalp krizinden ölmektedir. Yaklaşık olarak 20 milyon kişi kalp rahatsızlığından, ani kalp durmasından ölmektedir. Kalp krizi ve ani kalp durması yaş olarak da çocuk seviyesine inmiş durumda, bunun nedenleri de ayrı bir araştırma konusudur. Kalp rahatsızlığı, ani kalp durması durumunda defibrilatör cihazı yani elektro şok cihazı ile yapılan müdahale kalp kaslarındaki düzensiz titreşimleri durdurarak kalbin normal şekilde çalışmasını sağlıyor. Ani kalp durmalarında ilk 30 saniye çok önemli, bu zaman aralığında defibrilasyon cihazı yapılan müdahale hayat kurtarıyor. Hemde %100 oranında kalbi normal ritmine, çalışmasına döndürüyor. Elektro şok cihazı yani defibrilatör cihazı ile yapılacak uygulama da geç kalınması durumunda her dakika kişinin yaşama şansı %10 azalma anlamına geliyor. Bu cihazların hastane dışında bu tür ani kalp durmalarında hastalara ulaşması için ambulanslarda olması önem arz etmektedir.

İki güzide firmanın yaptığı işbirliği ülkemiz için faydalı olacak.Elektro şok veya fibrilatör cihazları bu işbirliği sayesinde geliştirilerek hem hayat kurtaracak, hem de  3 milyar dolarlık pazardan daha fazla pay almamızı sağlayacaktır. Tibbi cihazların yerli ve mili olarak ürettiğimiz gibi, bunu her alanda olmasını temenni ediyoruz. Milli ve yerli üretimle ilgili konularda müjdeler vermeye devam edeceğiz. Güçlü devlet böyle olur. Hedef 2023 dünyanın ilk on ekonomisi arasına girmek, 2053 dört büyük ekonomiden biri olmak, 2071 dünyanın en büyük ekonomisi olmak, çalışmakla olur.    

Kaynak: Türkiye Gazetesi                    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »