Android Virüsler Nasıl Temizlenir?




Akıllı telefonlarda kullanılan işletim sistemlerinden birisi de androiddir. Akıllı telefonlarda kullanılan android işletim sistemi, her türlü virüse ve zararlı yazılıma karşı da açık hedef durumundadır. Bu makalemizde android virüsler nasıl temizlenir? Nasıl korunuruz? Bunu anlatacağım. Kullanıcılar için en güvenli liman Google Play’in olduğunu en başta söyleyelim. Yani en son söyleyeceğimi en başta söylüyorum. İndireceğiniz uygulamaları Google Playden indirin. Bu durumda zararlı yazılım yüklenme riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

Tehlike Google Play’in yetersiz kaldığı durumlarda başka sitelerden APK dosyası olarak indirme yaptığınızda başlar. Çünkü güvenli site olup, olmadığı belli olmayan yerden yapacağınız indirme de sizi riske atar. Geçmiş yıllarda Trojan, Googlian gibi zararlı yazılımlar android işletim sisteminin başına bela olmuştur. Bu virüsler genelde kişisel bilgileri çalmaya yönelik çalışırlar. Mazar Bot  virüsü de SMS ile kısa mesajla bir APK dosyası olarak geliyor ve sizi kurmaya zorluyor, bilinçli değilseniz kurduğunuz an telefon hackerlerin emrindedir. Virüsün Rusya kaynaklı olduğu söyleniyor. Kısaca bahsettik bu virüsü başka bir makalede uzun ve detaylı anlatalım.

Virüs ve zararlı yazılımlara karşı öncelikle bilinçli olmak gerekiyor. Android işletim sistemi için güvenlik tedbirleri şunlardır:

. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi uygulama indirme yeri Google Play olmalıdır.

. Google Play’in güvenlik açısından önlemleri iyi olsa da tehlike klon uygulama yüklemekten kaçının.

. İndirdiğiniz uygulamalarda dikkat edeceğiniz, yönetici yetkisindeki izinleri vermemelisiniz. Verdiğiniz yetki yönetici yetkisi olduğundan silinemiyor.

. Android işletim sistemini güncel tutun. Her yeni gelen güncelleme de daha önce tespit edilen açıkların kapatılması için yapılan çalışmaların size geldiğini bilin ki güncellemeyi geciktirmeyin.

. Telefonunuza başarılı olduğu bilinen bir anti-virüs programı yüklemelisiniz.

Telefona bulaşan zararlı yazılım nasıl kaldırılır?

. Telefonunuzda zararlı yazılımın var olduğunu düşünüyorsanız, cihazınızı güvenli moda alın. Bu şekilde en azından üçüncü parti zararlı yazılımları devre dışı bırakmış olursunuz. Kısa bir hatırlatma da bulunalım. Her telefonun güvenlik moduna alınma şekli farklı olabilir.

. Yine virüs veya zararlı yazılımdan kurtulamadığınızı düşünüyorsanız uygulama listesini açıp tek, tek uygulamaları kaldırın. Kaldıramadığınız uygulama varsa o uygulamaya farkında olmadan yönetici yetkisi vermişsinizdir.

. Yönetici yetkisine sahip bu uygulamayı kaldırmak için cihaz yöneticileri menüsünü bulun. Bazı cihazlarda güvenlik ve gizlilik menüleri altında bulunuyor. Cihaza göre değişebilir. Yönetici menüsünden, yönetici yetkisi verdiğiniz uygulamaları göreceksiniz. Buradan yetkiyi kaldırın. Sonra uygulamalara dönüp uygulamayı kaldırın.                      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »