İş Görüşmesinde, Mülakatta Ne Yapılmalıdır?

Hamza Aslan



İş görüşmesinde mülakatta, iş arayan, yeni işe girecekler için kendilerini ifade etmeleri çok önemlidir. Öncelikle iş görüşmesine giderken, giyim tarzımıza dikkat etmeliyiz. Giyim tarzı aslında sözsüz iletişimdir. Mülakatta giyim tarzından sonra, ses tonunuz, cevap vermeniz, davranış ve kendinizi ifade etmeniz önem arz eder. İşi almak ya da hayal kırıklığına uğramakla sonlanabilir. Bu makalemizde iş görüşmesinde, mülakatta ne yapılmalıdır? Yapılan hatalar ve davranışları, görüşmenin başarılı geçmesi için neler yapılır? Anlatmaya çalışacağım.

Üniversitede nasıl ki bir sunum yapacağınızda günlerce bu konuda araştırmalar yapıp, slaytlar hazırlıyorsunuz. Size ödev olarak verilen konuya hakim olmaya çalışıyorsunuz. Çünkü sunum sonunda gelecek sorulara cevap vermek için böyle yapmanız gerekiyor. Sunuma hazırlandığınız gibi iş görüşmesi ve mülakat içinde hazırlanmalısınız. Hangi işi yapıyorsanız , işinize hakim olmalı, hakim olduğunuzu konuşmanızla, kendinizi ifade etmenizle göstermelisiniz.

Mülakatta karşınızdakinin insan kaynaklarından bir profesyonel olduğunu unutmayın. Örnek verecek olursak, bir grafik tasarımcı olarak görüşmeye gittiğinizi farzedersek insan kaynaklarından görüştüğünüz kişi işinizi bilmeyebilir. Sizin problem çözme yönünüze, işi nasıl yapacağınıza, kendinizi ifade etmenize bakacaktır. Mülakat sırasında konuşurken, şey, hımm, ıığ gibi duraksamalar sizi aşağıya çeker. Özgüvenli olun. Yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin. Teknik bilginin yanında profesyonel kimliğinizi ortaya koyun.

Mülakatlarda bilinen ve genelde sorulan sorulardan örnekler verelim;

. Bize kendinizi anlatır mısınız?

. Bu işi niçin istiyorsunuz?

. Bize, şirketimize bilgi ve becerilerinizle neler katabilirsiniz?

. Sizi niçin, neden işe alalım?

. Zayıf yanlarınız, özellikleriniz nelerdir?

. Başarılı olduğunuz işler, iyi olduğunuz özellikleriniz nelerdir?

. Takım çalışması hakkında ne düşünüyorsunuz? Takım arkadaşlarınız sizin için neler söyler?

. Bu işten beklentiniz, kariyer olarak hedefiniz nedir?

. Sizi diğer adaylardan farklı kılacak, farklı bir özelliğinizi söyleyin.

. İşi size anlattık. İş hakkında ne düşünüyorsunuz.

Benzeri bir sürü soru gelebilir. Hatta ne kadar maaş istiyorsun sorusu da gelecektir. Bu tür sorulara bir sunuma hazırlanır gibi hazırlık yapın. Sorulara vereceğiniz cevaplar klasik olmasın. Daha kreatif cevaplar ve takım çalışmasına yatkınlığınızı gösterin. Örneğin, ”İşi alırsanız, bize katkınız ne olacaktır” sorusu ile muhatap olduğunuzda vereceğiniz cevaplara dikkat etmelisiniz.

Mülakatta çıkacak muhtemel sorulara cevap verirken dikkat edeceğiniz detaylar:

. İşverenler, kreatif ve global düşünen, analitik düşünen, sorun çözen çalışanlar isterler.

. Azimli ve sabırlı yaklaşımınız size iş hayatında başarılı olmanızı sağlar.

. Çalışma hayatında pozitif düşünceye sahip olduğunuzu, yenilikçi, takım çalışmasına uygun olduğunuzu gösterin.

. Vereceğiniz cevaplara örnek olması için size “ sizden daha az tecrübesi olan birisi ile takım çalışması yapmanız istendiğinde, onun emrinde bu projeyi yapmanız istenirse” ne cevap verirsiniz? “ Ben tecrübesi benden az olan birinin emrinde çalışmam ya da işe vakıf olan birisi ile çalışır, yürüyen sistemi bozmam. İşleri beraber yürütüp kısa sürede öğrenirim” diyebiliriz. Bu cevapların hangisi İnsan kaynakları uzmanının hoşuna gider. Birinci cevap negatif, ikinci cevap ise pozitiftir. İkinci cevap uygun olan ve işi almanızı sağlayacaktır.

. Mülakatınızda verdiğiniz cevaplar, işi istediğinizi gösterecek şekilde politik olmasına dikkat edin.

. Mülakat yapacağınız pozisyonla ilgili hazırlıklı olup becerilerinizin bilgiye dayalı olduğunu gösterin.( Grafiker olarak Adobe Flash, İllustrator, photoshop ve İn-Design programlarını iyi bildiğinizi gösterin)

. Kişisel özellik ve becerilerinizi; samimi olmak, pozitif olmak, etik olmak, iyi seviyede İngilizce bilmek gibi özelliklerinizi göstermelisiniz.

. Mülakatta proaktif ve enerjiniz yüksek olsun.” Aman bir şansımı deneyeyim olursa olur modunda” olmayın. İnsan kaynakları uzmanının bu yaklaşımınızı anlaması işten bile değildir.

. Mülakata giderken iş ile ilgili örtüşen özelliklerinize odaklanın. Aşağıda linkini vereceğim makaleyi okumanızı tavsiye ediyorum.  



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »