Ayak kokusu Deyip geçme!

Yıldız Eryıldız





Ayak kokusu bazı insanlar için her zaman sorun olmuştur. Uzun çalışma ortamı, ayakkabıların uzun süre ayakta kalması gibi nedenler ayak kokusuna davetiye çıkarır. Aman ayak kokusu deyip geçme! Deme lüksümüzün olmadığı bir durumdur. Ayaktan yayılan kötü koku çevremizi rahatsız ettiği gibi, bizi de rahatsız etmektedir. Ayak kokusu probleminin çözümü nedir? Bir ömür boyu bu ayak kokusuyla mı yaşayacağız? Alacağımız önlem ve tedbirler sayesinde ayak kokusunu önleyebiliriz. Vereceğimiz tavsiyeleri uygularsanız emin olun ki ayak kokusundan kurtulabilirsiniz.

Çorap seçimi önemlidir
    
Çorap seçim çok önemli olup karışımında naylon oranı yüksek olan çoraplar teri absorbe edemeyeceğinden, ayağınızda oluşan ter ayakkabıya geçeceğinden kokuya sebep olacaktır. Bu yüzden ip çorap yani koton, pamuklu çorap seçmelisiniz.

Ayakkabı seçimi ve havalandırmanız gereklidir
 
Ayakkabı seçerken yanlış tercihte bulunmak ayak kokusuna sebep olur. Deri ayakkabı ve mevsimine göre hava alacak şekilde ayakkabı seçin. Akşam eve gelince ayakkabılarınızı balkona koyup mutlaka havalandırın. Bir ayakkabıyı uzun süre giymeyin. Gündelik, spor ve iş için giydiğiniz farklı ayakkabı giyme imkanınız varsa ayak kokusunu iyi gelir.

Ayak kokusuna çözümler

. Ayakkabınıza koku sinmişse uygulanabilir en güzel yöntem ayakkabının içine bir miktar kuru çay atın. Bu şekilde göreceksiniz kuru çayın ayakkabıya sinmiş olan kokusunu yok edecektir.

. Ayaklarınıza uygulayabileceğiniz  bir yöntem de lavanta yağı kullanın. Ilık suyun içine on damla lavanta yağı damlatın, ayaklarınızı  bu suyun içinde en az yarım saat bekletin.

. Ayak kokusuna sebep olan, ayaklarımızın da düşmanı bakterilerle mücadele de kullanılan sirke ayak kokusunu giderme de kullanımı çok önemlidir. Bir leğenin içine ılık su koyun. İçine bir bardak sirke koyup ayaklarınızı suyun içinde yarım saat bekletip sonra yıkayın. Ayaklarınızı iş yerinde havalandırma imkanınız varsa öğle vakitlerinde havalandırın, hatta yıkayın ve kurulayın.

Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu TRT diyanet tv’de ayak kokusu için verdiği cevir yaprağı kürü:" Kaynayan iki litre suya iki yemek kaşığı veya iki tutam ceviz yaprağını atın. Kısık ateşte 8 dakika kaynatın. Sonra ayakların girebileceği bir leğene süzüp suyunu dökün. Su seviyesi az gelirse üzerine biraz ılık su ilave edin. Ayaklarınızı ılımış olan bu suyun içerisinde yarım saat bekletin. Bu uygulamayı haftada üç gün yapın. Bir ay bu uygulamayı yapın. Her altı ayda bir bu kürü yapabilirsiniz. Koruyucu ve önleyici bir kürdür.” Şeklinde anlatmıştır.  Ayaklarınıza koruyucu ve bakım için krem kullanabilirsiniz. Topuklarınızdaki ölü derileri de temizlemeyi unutmayın. Ayak bakımı cildimiz kadar çok önemlidir. Sağlıklı olun. Sağlıcakla kalın.           

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »