Yerli Üretim İmplant

Hamza Aslan




Ağızda yaşanan diş kaybı neticesinde, çene kemiğine hazırlanan yuvaya titanyum esaslı vida veya kök şeklinde hazırlanan bu düzeneğe implant denir. İmplantın temel maddesi insan vücuduna en uyumlu olan medikal malzeme titanyumdur. İlk defa uygulama olarak İsveç’te yapılan implantın malzemesinin üretimi yurt dışındandır. İmplant malzemesi yurt dışından ithal olduğundan dövizden etkilenmesi, dövizde olan dalgalanmalar sıkıntıya sebep olmaktadır. Geçtiğimiz günlerde dövizdeki aşırı dalgalanmayı düşündüğümüzde yerli üretimin önemi ortaya çıkmaktadır.

Kocaeli’deki Marmara Teknokent’te faaliyet gösteren  DTI İmplant’ın geliştirdiği yerli yapay diş kökleri, İmplant endüstrisinde gurur duyacağımız yeni bir sayfa açmıştır. Yapılan AR-GE çalışmaları Türk Medical Firması, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ( MAM) çalışmaların meyvelerini alarak küresel marka olmayı başarmıştır.  Araştırma neticesinde elde edilen yerli üretim implantların  uzun ömre sahip olması, daha hızlı iyileşme sağlamaktadır. Bu yönleriyle SLA yüzeyli, yerli üretim İmplantlar, hekim ve hastalarca tercih edilip bu arada dünyanın 24 ülkesine ihraç edilmektedir.

Firma, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinden de onay almış durumdadır. Yıl sonuna kadar bu ülkeye ilk ihracatın gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. DTI İmplant Genel Müdürü Talat Buğur “Diş implantlarının kemikle bütünleşmesi sürecinde, yüzey teknolojilerinin önemi çok büyük. Bizim SLA yüzeyli implantlar dünyanın en pahalı sınıfında . Raf ömrü 1 yıl olan diğer ürünler, sıvı içerisinde saklanıyordu. Yaklaşık 2 yıllık çalışma sonucunda biz bu ürünü, kuru yüzey olarak geliştirdik. Ve ömrü de 5 yıl oldu. Şu anda 250 bin implant üretiyoruz. Yüzde 30’u ihracata gidiyor. Hedefimiz 500 bin üretim ve yüzde 70 ihracat” dedi.

Yakın zamanda dövizin yükselmesi, yaşanan dolar operasyonu sonucu yurt dışından gelen bağımlı olduğumuz ithal ürünler açısından sıkıntıya sebep olmaktadır. Bu açıdan düşünüldüğünden yerli ve milli üretimin olması hayati önem arz etmektedir. Devlet ve millet olarak bu son yaşananlarla yerli üretimi destekliyoruz. Yerli üretimin tarımdan, sanayiye yanında olmamız gerekiyor. İmplantla ilgili daha çok bilgi almanız açısından aşağıda linkini vereceğim makaleyi okumanızı tavsiye ediyorum.



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »