Türkiye’de Bir İlk Şeffaf Zırh

İbrahim Öztürk




Dünyada şeffaf zırh üreticisi; ABD, Çin, Almanya, Macaristan olmak üzere sayılı ülkeler arasına Türkiye’de katıldı. SeydiŞehir Eti Alüminyum’da Türk mühendislerinin gayretli çalışmaları meyvelerini verdi. Eti Alüminyum yaptığı çalışmaların neticesinde; Türkiye’de bir ilk şeffaf zırh üretildi. Türk mühendislerin başarılı çalışmaları ile üretilen şeffaf zırh; savaş gemileri, uçaklar, zırhlı araçlar ve füzelerde kullanılmasıyla geniş bir yelpazede kullanım alanı var.

Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arıkan başarı hikayesini anlatırken:” Şirket özelleştirildikten sonra Cengiz holding’in yönetim kurulu başkanı Mehmet Cengiz, fabrika ile ilgilendiğini, günlerce fabrikada kalarak gerekli yatırımların yapılmasını sağlayarak bizi hep destekledi. Neredeyse çalışamaz halde olan bu fabrikanın gelecekte çok önemli olacağını söyleyerek her zaman destekledi.” demiştir. Özelleştirildikten sonra fabrikaya 540 milyon dolar yatırım yapılmış. Bu arada Eti Alüminyum AR-GE çalışmalarına da önem vermiştir.


Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arıkan özel alüminyum hidroksit ve alümina adlı ürünün Türk savunma sanayisinde devrim niteliğinde olduğunu söylemiştir. Genel Müdür Arıkan:” Stretejik ürünlerde kimse teknolojiyi paylaşmıyor. Bu nedenle her ülke kendisi geliştirmek zorundadır. Şeffaf zırhın ham maddesi alümina çok değerli ve temini zor olduğu için, paranız olsa da istediğiniz kadar alamıyorsunuz. Bu ürünün geliştirilmesi ile birlikte yerli tank, yerli uçak, yerli otomobil, savaş gemisi, füze gibi bir çok önemli savunma sanayi araçlarının yapımında gerekli olan bir madde de sıkıntıyı aşmış olduk.” diyerek başarı hikayesini anlatmıştır. Yapılacak yatırımla ayrıca 1100 kişiye istihdam sağlanması da önemlidir.

Şeffaf zırh üreticisi ülkeler arasına girmekle, her yıl dışarıdan alınacak ham maddeye verilen 250 milyon dolar ülkemize kalmıştır. Yapılan AR-GE çalışmalarında elde edilen Türk askerine yanmayan elbise, alevlenme geciktirici, kablo kompound gibi göz kamaştıran projeler devam etmektedir. Yerli ve milli olarak geliştirilen bu projeler bizi gururlandırmakta ve bu projeleri duyurmayı bir görev biliyoruz. “Türkiye’de bir ilk şeffaf zırh” gibi başlık atarak ülkemiz adına yapılan yerli ve milli projeleri her zaman destekliyoruz. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi            

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »