Yüzde Yüz Yerli Motor

Hamza Aslan




Türkiye’ye yapılan ekonomik saldırılar, döviz hareketleri, dışa olan bağımlılığın azalması için yerli üretim tamamen bir ihtiyaç olmuştur. Geçmişte de Kıbrıs barış hareketi sonrası uygulanan ambargo sonucu ASELSAN, HAVELSAN, ASPİLSAN gibi mili ve yerli olan kuruluşlarımızın temelleri atılmış ve bu gün geldiği nokta ortadadır. Türk hava kuvvetlerinde 20 yıl uçak teknisyeni olarak hizmetten sonra, emekli olan Fahri Dönmez 2001 yılında endüstriyel fan motor üretmeyi başarmıştır. Devletimizin girişimciler için sunduğu teşvik, KOSGEB projesi dahilinde aldığı destekle bütün parçaları yüzde yüz yerli motor üretmeyi başarmıştır.

Paramotorlar yurt dışından ithal edildiğinde 5 bin 500 Euro  iken Fahri Dönmez’in yüzde yüz yerli olarak ürettiği paramotorlar 3000 Euroya satılmaktadır. Neredeyse yarı fiyatına satılan paramotorlar yurt dışına da satılmakta, ülkemize döviz kazandırıp, cari açığın azalmasına sebep olmaktadır. Dönmez’in ürettiği yüzde yüz yerli motorlar ülkemizin gururu insansız hava araçlarında da kullanılabiliyor.


 Fahri dönmez, başarı hikayesini şöyle anlatmaktadır:”Hava kuvvetlerinde 20 yıl uçak teknisyeni olarak görev yaptım. 2001 yılında emekli olduktan sonra kendi işimi kurdum. İşe endüstriyel fan üreterek başladım. 2008 yılında çok hafif hava araçları olan paramotor ve onun motoruyla ilgili KOSGEB’e verdiğim proje kabul edildi. Aldığım destekle birlikte üretim süreci başladı. Paramotor insanoğlunun uçabildiği en hafif hava aracıdır. Bu hava aracının en düşük atölyede üretilmesi hep ilgimi çekmiştir. Batı da örnekleri böyle. Hep bu tarz atölyelerde üretiliyor. Türkiye yurt dışından bu araçları, yurt dışından çok yüksek fiyatlarla alıyordu. Kamunun verdiği destek ve benim katkımla CNC tezgahlarımızı aldık. Bir makine mühendisi kardeşimizi yetiştirdik “ diyor.

Başarı hikayesinin devamında:” Atölyemizde paramotor motoru üretimine başladık. İlk önce 20 ve sonrasında 25 daha sonrasında 38 beygir gücünde motor üretmeye başladık. Burada ürettiğimiz paramotorlar yüzde yüz yerli sadece silindirin kaplama teknolojisi Türkiye’de yok. Sadece o parçayı yurt dışından getirtiyoruz. “ Yüzde yüz yerli motor üretimi, Fahri Dönmez gibi kaşif ve girişimcilere ülkemizin ihtiyacı var. Yarı fiyatına ülkemizde üretilerek, hem de yurt dışına satılan bu motor üretimi gibi yerli ve mili üretimlerin daha da çoğalmasını, sizlere yeni müjdeler vermek dileğiyle.    

 Kaynak: Türkiye Gazetesi


  
        

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »