TİKA, Macaristan’da Gül Baba Türbesinin Restorasyonu

Hamza Aslan




TİKA, dünyanın her yerinde Türkiye’nin eli olarak projelerine devam etmektedir. TİKA,  Macaristan’da Gül baba Türbesinin restorasyonu, Kanuni Sultan Süleyman han’ın kayıp mezarının araştırılması, Macar-Türk dostluk parkı restorasyonu gibi önemli projeleri yaparak iki ülke arasında gönül köprüleri kurmaktadır. TİKA tarafından restorasyonu tamamlanan Gül Baba türbesinin açılışı Macaristan Başbakanı Sn. Viktor Orban ile açılışa katılan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yaptıkları konuşmalarda iki ülkenin asırlara dayanan köklü dostlukları hatırlatıldı. 477 yıl önce bu tepede şehadete ulaşan, kavuğunda taşıdığı güllerden dolayı Bektaşi dervişi Gül Baba iki ülke arasında dostluğun sembolü olmuştur. 


Gül Baba türbesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan:” Gül Baba cismiyle aramızda bulunmasa da ismiyle, hatırasıyla, bilgeliğiyle burada yatıyor. Gül Baba, kendisine Türkiye ve Macaristan’da duyulan saygı ile muhabbet ve sevgiyle, güller içinde yattığı bu güzel bahçede hakikatin kutbu olmaya hala devam ediyor. İnşallah gelecek asırlarda da Gül Baba manevi mirasıyla iki ülke dostluğunun nişanesi olmaya devam edecektir.”  dedi  


Gül Baba Türbesini geçmiş zamanda Evliya çelebi ve değişik ülke seyyahlarının ziyaretleri ve Macar halkının verdiği değerle günümüze kadar ulaşması, türbenin önemini göstermektedir. Cumhurbaşkanımız devamında yaptığı konuşmada: ”İnanıyorum ki bu mübarek mekan gelecek kuşaklar tarafından da büyük bir ihtimamla korunacak ve Türk- Macar dostluğunun en kıymetli sembollerinden biri olmaya devam edecektir. TİKA’nın katkılarıyla ve Macaristan yönetiminin katkılarıyla gerçekleştirilen bu son restorasyon türbeye yepyeni bir çehre ve estetik değer kazandırdı.Türk-Macar iş birliği Gül Baba hazretlerinin manevi gölgesi altında kök salmaya devam edecektir“ dedi.


2014 yılında imzalanan ortak protokol sonucu Türk-Macar ortaklığıyla beraber, TİKA yaptığı fizbilite çalışmaları sonucu, tarihi binanın eksiklerini tespit ederek 2016 yılında başlattığı restorasyonu bitirdi. Gül Baba türbesi bir kültür merkezi olarak restorasyonu yapılırken yaşayan bir mekan olması için yanına ziyaretçilerin faydalanması düşünülerek kafeterya ve müze yapılmıştır. Etkinlikler ve toplantılar için çok amaçlı salonlar yapılmıştır. Gül Baba türbesi Türk-Macar dostluğunun simgesi olup TİKA yaptığı hizmet ve projelerle gönüllere dokunmaya devam etmektedir. Türkiyenin eli, TİKA projelerinden yeni haberlerde buluşmak üzere hoşca kalın. 
              

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »