TİKA’dan Meksika’da Deprem Mağdurlarına Sağlık Merkezi

Hamza Aslan




Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİKA’nın çalışma prensibini anlatırken:”Dünyanın her yerine uzanıp nerede dertli varsa Türkiye olarak oraya gidip az veya çok yardımda bulunacağız“ sözüyle TİKA’nın din, ırk, gözetmeksizin ihtiyacı olana yaptığı yardımla onların gönüllerine dokunmak amaçlanmıştır. TİKA(Türk işbirliği ve Koodinasyon Ajansı Başkanlığı ) 2017 yılında Meksika’daki depremden en çok etkilenen Oaxaca eyaletinin, El Espinal kasabasına halkın direk ulaşabileceği, faydalanabileceği tek sağlık merkezi olması hasebiyle bu merkezin yapılması önem arz etmektedir. TİKA'dan Meksika'da deprem mağdurlarına sağlık merkezi, günlük 300 kişiye hizmet edebilecek şekilde tasarlanmıştır.

On beş bin nüfuslu El Espinal kasabasında, temel atma töreni gerçekleştirilen sağlık merkezi; muayene, tedavi ve diş ünitelerinin yanında önleyici sağlık hizmetleriyle, halk eğitim programlarının verileceği, eğitim salonu da düşünülmüştür. Bunun yanında sağlık merkezinin bütün donanımı TİKA tarafından temin edilecektir. Temel atma töreninde konuşan Oaxaca eyalet valisi Alejandro Ismael Murat Hinjosa “Türkiye’ye teşekkür ederken, dostlukların duvar örerek değil, tıpkı burada olduğu gibi gönül köprüleri kurarak pekiştirileceğini” vurguladı.


Törende konuşan TİKA Başkan yardımcısı Prof. Dr Birol Çetin “ Dünyadaki adaletsizliklere karşı sorunların paylaşılarak çözülebileceğini, Türkiye’nin tüm dünya genelinde en cömert ülke seçildiğini, ancak Türkiye’nin yanında güçlü ülkeleri de görmek istediğinin altını çizdi. Meksika’nın Türkiye’de bilinen ve sevilen bir ülke olduğunu, Türk halkının Meksika halkına duyduğu sempati ve sıcaklıktan” bahsetti. Yapılan konuşmalardan sonra temel atma törenine geçildi. TİKA Başkan yardımcısı Pof. Dr. Birol Çetin ve Oaxaca eyalet Valisi Alejandro Ismael Murat Hinjosa arasında mutabakat zaptı imzalandı.

Törende El Espinal sakinlerinden Emekli hemşire Rosario Türkiyeye olan hayranlığını, Türk halkının gösterdiği kardeşliğe müteşekkir olduğunu ve mutlaka Türkiye’yi görmek istediğini söylemesi ilgi çekicidir. TİKA, Türkiye’nin eli olarak yaptığı projelerle tüm insanların gönlünü kazanmaya devam etmektedir. Türkiye’nin gönül elçisi, Türkiye’nin eli, TİKA projelerinden haberler vermeye devam edeceğiz. Merak ettiğiniz TİKA projeleri için aşağıdaki linklere tıklamanızı tavsiye ediyorum.




                      




Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »