Türkiye’nin Geleceği: Deneyap Teknoloji Atölyeleri

Hamza Aslan




Mimarlar ve Mühendisler grubu tarafından 3. AR-GE ve İnovasyon Zirvesi düzenlenmiştir. Yapılan zirveye Türkiyenin geleceği: deneyap teknoloji atölyeleri damgasını vurmuştur. Deneyap teknoloji atölyeleri projelerinin temelinde “teknoloji üreten Türkiye” sloganıyla yola çıkılmış. Hali hazırda Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi işbirliği ile deneyap teknoloji atölyeleri faaliyete girmiştir. Geçtiğimiz yaz döneminde 30 bin kişinin başvurduğu sınavlarda 2bin ortaokul ve lise öğrencisi seçilmişti. Seçilen 2 bin kişi ayrıca uygulamalı olarak ikinci bir sınava tabi tutuldu. 430 olan kursiyer sayısı 1500 çıkarıldı.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli heyeti başkanı Selçuk Bayraktar deneyap atölyelerinin amacını anlatırken:” Takımlar halinde yarışarak robot tasarlayan yıldızları görmek, ülkemizin geleceğinde teknoloji geliştirme anlamında bizleri umutlandırıyor. Bizler insansız araçlarla önemli tecrübeler yaşadık.  Milli ve Yerli sanayi sayesinde adım, adım milli ve özgün kendi sınıfının en iyisini yapmayı başardık. Bu gençler bu bayrağı takımlar halinde daha ileriye taşıyacaklar. Bundan sonra İnşallah deneyap’ta üç yıllık bir eğitim alacaklar. Bir anlamda daha çekirdekten kendi yeteneklerini bu alanlara yönlendirmelerini sağlayacak eğitimler alacaklar.” Dedi.

İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan Bilgi Erişim ve İnternet Merkezi olarak hizmet veren şubeler deneyap teknoloji atölyelerine çevriliyor. Deneyap teknoloji atölyelerinde robotik ve kodlama, elektronik ve programlama, siber güvenlik, nesnelerin interneti, üretim ve tasarım , havacılık ve uzay, yapay zeka, nano teknoloji gibi alanlarda eğitimi çekirdekten alacaklar.


Türkiye’nin geleceği: Deneyap teknoloji atölyeleri milli ve yerli sanayi ve teknolojinin gelişimi, önemi, devletimiz ve hükümet tarafından da bilinmekte olup, İstanbul’dan başlatılan Deneyap teknoloji atölyelerinin bütün Türkiye geneline 81 İl’e yayılacağı müjdesini Sanayi ve Teknoloji Bakanı birinci ağızdan duyurmuştur.    
     
Üçüncü AR-GE ve İnovasyon zirvesinin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şunları söylemiştir: “ Bu dönemde Türkiye’de Katma değerli  üretim ve teknoloji odaklı yapısal dönüşüme ihtiyaç duymaktadır. Ülkemize gelen lider araştırmacılar, kendi AR-GE ekiplerini kurabilecekler. Ayrıca yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için akademi ve sanayide ihtiyaç duyulan bilgi, yurt dışından ülkemize transfer edilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı işbirliği ile 81 ilde, 100 Deneyap Teknoloji Atölyeleri kuracağız. İnşallah imzaları da bu ay sonuna kadar atıp ilk uygulamaları başlayacağız. Hem sanayi de ara malı girdilerimizi hem de yüksek ölçekte tükettiğimiz ithal ürünleri yerlileştirme hedefiyle programı hazırlıyoruz”

Kaynak: Türkiye Gazetesi/Ekonomi


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »