İlk İşlenen Günah Nedir?






Allahütealanın sevmediği günahların başında kibir gelir. İlk işlenen günah nedir? Sorusunun cevabı net olarak kibirdir. Kibriya ve azamet Allahütealaya mahsustur. Adem aleyhisselam yaratıldığında, bütün meleklere ona secde etmesi emrolundu. Bütün melekler Adem aleyhisselama dönerek Allahütealaya secde ettiler. Bir tek iblis hariç! Bir tek o secde etmedi kibrinden dolayı.” Ben ondan daha üstünüm, ona nasıl secde ederim?” Dedi. İblis cennetten kovuldu, lanetlendi ve ebedi cehennemlik oldu. Tüm insanların iki cihan saadetine kavuşmaları için gönderilen peygamberlere iman etmeyen, karşı olan, onlara her türlü eza ve cefayı çektirenlerin çoğu, kibirlendikleri için bunu yaptılar ve iman nimetinden mahrum kalmalarına sebep oldu. 
    
İman edenlere bakıldığında çoğu fakir ve halk arasında itibarı olmayan kişilerdi. Ancak zengin ve makam sahibi olanlar kibirlerinden dolayı tenezzül etmeyip:”Peygamberlik gelse bize gelirdi, bizim şanımız, şöhretimiz daha fazladır!” dediler. Nemrutları, Firavunları, Ebu cehilleri ve bunlara benzeyen, iman nimetinden mahrum kalan, mahrum bırakanın kibir olduğunu biliyor muydunuz? Aslında onlar da Peygamberlerin hakkı söylediğini bildikleri halde kibirlerinden dolayı inkar ettiler ve iman etmediler. Buna en güzel örnek Kureyş'in ileri gelenleri toplanıp:” Tehlikeden haberi yalancıdan da gelse insanı tedirgin eder. Bu da çok büyük tehlikelerden bahsediyor. Cehennemden bahsediyor. Yanmak da zor şeydir! Ya doğru söylüyorsa ne olur halimiz? Biz iyisi mi gidip iman edelim” dediler.

Sevgili peygamberimizin yanına bir heyet halinde gelip, şöyle dediler:” Biz senin davetine icabet etmeye, sana iman etmeye karar verdik; ama bir şartımız var! Sana iman edenlerin çoğu köle ve fakir insanlardır biz onlarla aynı toplulukta oturamayız. Bu, bizim şanımıza yakışmaz, onları kov, bizi kabul et, bizimle sohbet et!” diye bir teklifte bulundular. Peygamber efendimiz bu teklifi reddetti.

Sevgili peygamberimize bu sefer şöyle dediler:” Bir gün bizi huzuruna kabul et, bir gün de onları” Bu teklifte hoş karşılanmadı, “ ama bir müddet böyle olsun, belki ileri de  kibirlerinden , inatlarından vazgeçerler” ümidiyle sevgili peygamberimiz kabul ettiler.

“Günlerimizi tespit edelim bir kağıda yazalım, biz hangi günler geleceğiz” dediler.  Alemlere rahmet olarak gönderilen peygamber efendimiz kağıt istedi. Henüz kağıt gelmeden Cebrail aleyhisselam geldi ve Allahütealanın emrini bildirdi. Buna razı olmadığını bildiren ayet-i Kerimeyi okudu, Mealen: "Sabah, akşam Rablerine çağıran, ona dua eden, onun rızasını isteyenleri huzurundan kovma” buyruluyor.

Bu ayeti kerime ile fakir olan ama gönülleri zengin olanlar, huzuru saadette kaldılar, O kibirli zenginler, kibir heykelleri defolup gittiler. Kibirlendikleri için iki cihan saadetini kaybettiler ve iman nimetinden mahrum kaldılar.


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »