ASELSAN’dan “EYP Avcısı”

İbrahim Öztürk



ASELSAN’dan “EYP Avcısı”


Savunma Sanayi Başkanlığı ile ASELSAN arasındaki yapılan anlaşmaya göre El Yapımı Patlayıcı (EYP) tehdit ve tehlikesine karşı geliştirilen yüksek güçlü mikrodalga sistemi, ASELSAN’dan “EYP avcısı” yapılan testlerde hedefleri başarıyla imha etti. Terörle mücadele de önemli bir can kaybına sebep olan EYP ile etkin şekilde müdahale için, düzenekleri etkisiz kılmaya yönelik Ocak 2019 imzalanan sözleşme kapsamında çok önemli mesafeler kat edildi. EYP ile etkin mücadele için ASELSAN tarafında yürütülen Elektronik devreli EYP  düzenekleri tespit ve zararsız hale getirme sistemi projesi kapsamında HPEM (High Power Electromagnetics- Yüksek Güçlü Mikrodalga ) alt sisteminin teknoloji gösterimi Gölbek Anten Test sahasında testleri yapıldı. 


Yapılan test ve gösterime Savunma Sanayi Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve İç işleri Bakanlığı üst düzey yetkililer katıldı. Deneme testlerinin gösteriminde HPEM sistemi birbirinden farklı EYP düzeneklerini başarıyla etkisiz hale getirerek, EYP ile mücadelede HPEM teknolojisinin önemi ortaya koydu. Sistem, EYP avcısı olmanın yanında mini/mikro insansız hava aracı tiplerine karşı da oldukça etkili bir performans sergiledi. Milli olarak gelişimi tamamlanan Yüksek Güçlü Mikrodalga Sistemi tek darbe veya bir dizi darbe olarak güçlü bir sinyal vererek, elektromanyetik ışıma yapacak şekilde geliştirildi.



EYP avcısı tarafından üretilen elektromanyetik enerji, hedef alınan elektronik teçhizatın çalışmasının engellenmesi, hatalı çalışmaya sevk edilmesi veya hasara uğratarak çalışamaz hale getirmektedir. ASELSAN yoğun olarak yürüttüğü çalışmalarda, EYP’lerin yerlerinin tespit ve imhasına yönelik bir dizi faaliyet yürütmektedir. “EYP Avcısı” Güvenlik güçlerinin gücüne güç katacak gibi görünüyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »