Dünyanın En Mutlu İnsanları

Hamza Aslan



Dünyanın En Mutlu İnsanları


OECD’nin hazırladığı bir araştırmaya göre dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında Finlandiya birinci sırada gösterilmiş. Finlandiya, İskandinavya Yarımadasında yer alan ülkenin yarısı ormanlarla kaplı, birazı göllerle ve bazı yerlerde iki ay boyunca güneşin hiç batmadığı ülke dünyanın en mutlu ülkesi seçilmiş. Bu araştırma raporu bize mutluluk nedir? Diye düşündürdü. Mutluluğun karşılığı edebiyatımızda “seadet/saadet”tir. Saadet-i Ebediyye denince de “Ebedi mutluluk “ demektir. Kur’anı Kerimde:” Said olanlara gelince, Onlar cennettedirler” (Hud suresi, 108) Said ise anlam olarak “ Allahütealanın, kendisinden razı olduğu kimse, cennetlik kişi” demektir. Ebedi mutluluk için, iki cihanda mutlu olmak için İslam alimleri ne buyurmuşlar? Neler söylemişler? 


Şafii mezhebinin büyük alimlerinden İmam-ı Maverdi (Rahimehullah),”Saadet-i ebediyyeye (ebedi mutluluğa) kavuşmak için evvela Müslüman olmak lazımdır” buyurmuş.

Bin yılın müceddid-i İmam-ı Rabbani (Rahmetullahi aleyh), “ Cehennemden kurtulmak ve saadet-i ebediyyeye (ebedi mutluluk) kavuşmak, peygamberlere (aleyhimüsselam) tabi olmaya bağlıdır” buyurmuşlardır. 


Daru’l fünun Müderrislerinden ( İstanbul üniversitesi profesörlerinden) Seyyid Abdülhakim Arvasi ( Rahmetullahi aleyh) de “ İki cihan saadetine kavuşmak, ancak ve yalnız, dünya ve ahiretin Efendisi olan Muhammed aleyhisselama tabi olmaya bağlıdır” buyurdular. Bu konu ile ilgili Ca’fer-i Huldi (rahimehullah), mutluluğun anahtarını şöyle veriyor:” Salihlerle beraber olmak, sonsuz saadetin anahtarıdır.” 


Türkiye Gazetesi yazarlarından ve Marmara Üniversitesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Ayvallı mutlulukla ilgili ve dünyanın en mutlu insanlarını anlatırken: ”Bilindiği gibi dünyadaki bütün insanlar, iki cihanda, yani hem dünyada, hem de ahirette ‘mesut ve ‘bahtiyar’ yani ‘mutlu olmak’ isterler. Fakat mesut, mutlu olan pek azdır. Çünkü saadetin, mutluluğun ne olduğunu bilen azdır. Şimdi saadet, mutluluk denilince, yalnız, dünyadaki rahatlık hatıra geliyor. 


Halbuki asıl saadet, ebedi olan ahiret saadetidir. Ahiret saadetine kavuşabilmek için de, Allahü tealanın ve son peygamberi’nin emir ve yasaklarına uymak, onların yolunda olan alim ve velileri takip etmek yegane çaredir; bundan başka çare yoktur. İki cihanda mesut/ bahtiyar/ mutlu olmak için, dünyada iken, ahirette hesabı kolay verilebilecek bir ömür sürmek lazımdır” demiştir. (Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, Türkiye Gazetesi)                        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »