TSK İçin Kement Projesi

İbrahim Öztürk



TSK İçin Kement Projesi 


Türkiye son zamanlarda savunma sanayisinde gösterdiği gelişim sonrası milli mühimmatlar, seyir füzeleri ve hava platformları için, Savunma sanayi başkanlığı ile Meteksan Savunma arasında imzalanan sözleşme doğrultusunda Kement projesi TSK için göreve hazır. Ağ destekli harekat için alt yapı sağlayan kement projesiyle mesaj ve görüntü paylaşımı, başarıyla gerçekleştirildi. Kement projesinin  “saha kabul faaliyetleri” kapsamında hava-yer ve hava-hava testleri başarıyla gerçekleştirilip proje kapanışı yapıldı. 


Kement projesi kapsamında yapılan testlerde en yüksek mesafeden, en büyük boyutlu görüntü aktarımı ve platformlar arası haberleşme başarıyla sağlandı. Kement projesinin önemi harekat kabiliyetine sağladığı katkı, milli taktik veri bağı alt yapısının oluşumu ve ağ destekli olarak harekatı desteklemesi, muharebe alanında hava aracı, mühimmat ve görev sistemleri gibi farklı unsurlar arasında karmaşık bilgi setleri ve bilgi alış verişi, kritik verilerin milli bir haberleşme sistemi içinde paylaşım sağlamasıdır. 


Kement projesi kapsamında sistem muharip hava platformları, röle platformları (insansız hava aracı, helikopter vesaire) ve su üstü platformları ile mühimmatlar için 5 terminal, laboratuvar, yer-yer, hava- yer ve hava- hava testleri de başarıyla gerçekleştirildi. Kement projesindeki terminallerle ağ destekli veri bağı olarak (NEW- Network Enabled Weapon kabiliyeti) taktik data linki Türk Silahlı Kuvvetleri için elektronik harbe dayanıklı, yüksek hızlı taktik veri haberleşmesi ihtiyacını karşılayacak bir sistemdir. Kement projesi ile beraber Türkiye dünyada ağ temelli harekat yeteneğine sahip bir kaç ülkenin arasında yerini almış olacak. 


Kaynak: AA, TRT Haber         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »