Sahte Güneş Gözlüğüne Dikkat!

Yıldız Eryıldız



Sahte Güneş Gözlüğüne Dikkat! 


Yaz aylarının gelmesiyle güneş gözlüğü alacak olan veya bilmeden kullandığınız sahte güneş gözlüğüne dikkat! Diye uzmanlar uyarıyor. Uzmanların dikkat çektikleri sahte güneş gözlüklerinin yol açabileceği olumsuzluklar hiç küçümsenecek gibi görünmüyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Açıkalın güneş gözlüğü hakkında çok ciddi uyarılarda bulunuyor.

Güneş gözlüğü seçiminde zararlı ultraviyole ışınlarını süzmesi gerekirken, güneş gözlüğü alırken dikkat edilecek en önemli hususun camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesi olduğunu söyleyen Açıkalın, “ Sahte bir güneş gözlüğü yalancı bir karanlığa neden olur. Bu da göz bebeğinin büyümesine ve zararlı ultraviyole ışınlarının göz içine daha çok girmesine neden olur” dedi.


Alınacak gözlük camının kesinlikle yüzde yüz ultraviyole ışın koruyuculuğuna sahip olmasına dikkat edin. Dikkat etmeden alınan sahte güneş gözlüklerinin kısa ve uzun vadede yol açabileceği sorunlara ilişkin de bilgi veren Açıkalın,” Kısa süreli göz kızarıklığına neden olan sahte güneş gözlükleri, uzun süreli kullanımda katarakt, sarı nokta, halk arasında gözde büyüyen et oluşumu veya ‘kuş kanadı’ olarak bilinen pterjium, alerjik göz hastalıklarında artış ve retinada yanıklara yol açabilir. Bu nedenle güneş gözlüklerinin kalite belgesi ve ultraviyole ışınları kestiğine dair bir sertifikası mutlaka olmalıdır. Satın alınan güneş gözlüğünde CE işareti mutlaka olmalıdır. Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir. Çünkü bu renkler, doğal ortamdaki renk tonlarını, yani kontrast algılamayı etkilemeyen renklerdir. Gözlük camlarının renginin ve koyuluğunun, ultraviyole ışınlarını kesme derecesiyle herhangi bir ilişkisi yoktur” dedi 


Güneş gözlüğü seçerken yüz şekline uygun seçim yapmak gerektiğini, yüzü saran, yanlardan ışık almayı engelleyen türden gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Açıkalın, “ Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlayacaktır. Polarize camlı güneş gözlükleri, ultraviyole ışınlarını süzerken düz yüzeylerde oluşan ışık parlamalarını engelleyerek daha kaliteli bir görüş sağlama özelliğine sahiptir. Ancak polarize camlarla LCD ekranlara belli bir açıdan bakıldığında, ekran görüntüsü kaybolabileceği için araçlarında bu tür göstergeleri olan sürücüler daha dikkatli olmalıdır” diye bilgi verdi. Güneş gözlüklerinde çocuklar içinde yüzde yüz UV filtreli polarize camlar tercih edilmelidir.


Kaynak: AA, TRT Haber                          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »