İstanbul Üniversitesi Nanoselüloz Film Üretti





İstanbul üniversitesi, Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Candan ve ekibi nanoteknoloji laboratuvarında 2015 yılından itibaren başladıkları Nanoselüloz Film projesinde, ahşabın ham maddesi olan selülozu mikro ve nano boyuta getirdikleri proje hakkında:”İnce, kalınlığı 50 mikrondan 100 mikrona kadar, yani bir kağıdın birkaç kat daha incesi ve kalını arasında değişen, farklı amaçlar için filmler yapıyoruz. ürettiğimiz malzemenin yoğunluğu 1,5 ve çeliğin yoğunluğu ise 7,8 gram/ santimetreküp. Ürettiğimiz malzemenin yoğunluğu çelikten beş kat daha hafif. Özellikle çekme mukavemeti ise çelik kadar sağlam. Çekme direnci çelik ve benzer ürünlerden 2 ila 8 kat daha sağlam. Bu kullandığımız selülozun kaynağına, üretim yöntemine göre değişiyor” dedi. 

Nanoselüloz üretimi içi ağaç kesmeye gerek olmadığını, her türlü atık kereste, kapı pencere doğrama gibi ahşap işleyen tesislerin atıklarından yapıldığını söyleyen Candan:” Nanoselüloz film çevreye atıldığı zaman herhangi bir kirliliğe yol açmaz. Doğadaki canlılar tarafından tüketilebilir. Yağmur ve güneşin etkisiyle doğal ortamda çözünür. Doğada tamamen yok olur. Yüzde yüz biyolojik, biyodönüşümlü, çevre ve insanla uyumlu bir malzeme. Yanmaya karşı şu an bir direnci yok, kaynağı ahşap olduğu için. yürüttüğümüz çalışmalarda ürünün çelik kadar sağlamlığını ve hafifliği muhafaza ederek yanmaya karşı maddelerle kaplayıp ateşe dirençli hale getirmeye çalışıyoruz” demiştir. 


Doç.Dr. Zeki Candan’ın deyimiyle “Nanotim” çalışmalarına aralık vermeden devam etmektedir. Nanoselüloz ürün olarak bu alanda çalışması yapılarak ve patenti alınan ilk ürün olduğunu söyleyen Candan,” Plastik uzun süre doğada kalıyor. Petrol türevi ve dışarıdan ana maddesi geliyor, maliyeti yüksek. Ürettiğimiz malzeme ise yerli ve milli. Türkiye’deki her türlü ekosistemden ve sanayi atıklarından elde ediliyor. Dolayısıyla dışa bağımlı bir yapısı söz konusu değil. Yerli ve milli imkanlarla yapılan bir teknoloji ve ekonomik. Ülkemiz için gelecekte döviz çıkarma değil, döviz getiren bir unsur olduğunu düşünüyoruz. Ana malzememiz ahşap olduğu için yükte hafif pahada yüksek olan katma değeri yüksek bir ürün” olduğunu anlattı. 

Kullanım alanı hakkında bilgi veren Candan, tıp, medikal ilaç, elektronik, gıda, otomotiv, yapı, boya, kimya, kozmetik yapıştırcı, kompozit, orman ürünleri olarak çok farklı endüstrilerde kullanım potansiyeli mevcut olduğunu vurgularken, ürününde patentini aldıklarını söyledi. 

Kaynak: AA, TRT Haber    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »