Hürkuş’taki Tecrübe Gökbey’e Yansıyacak

Hamza Aslan




Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kuralları emniyet için gerekli şartları sağlayacak şekilde sertifikalandırmayı gerektirmektedir. Sertifikanlandırmanın önemi ulusal ve uluslararası alanda yer bulmak için yapılan özgün hava araçları için önem taşımaktadır. Sertifikasyon içinde uçuş test süreçleri, deneme uçuşlarına bakılmaktadır. Hürkuş, yaklaşık 8 yıllık çalışma sonunda uluslararası alanda sertifikalandırılan, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından sertifiye edilen ilk Türk uçağı olma özelliğini taşır. Hürkuş’taki tecrübe Gökbey’e yansıyacak, yani Genel Maksat helikopteri olarak sertifikalandıralacak Gökbey için ihtiyaç duyulan süre bu deneyimler sayesinde yarı yarıya azaltılmış olacaktır. 

Türkiye’nin ilk Türk sivil imalatı olan Hürkuş Eğitim uçağı özelinde yürütülen çalışmalarla sertifikasyon uçuş testlerine ilişkin bir sürü deneyim ve tecrübe kazanımı elde elde edildi. Tam da burada kazanılan bu tecrübe ve deneyim Genel Maksat Helikopteri Gökbey’e sertikasyon sürecinde kullanılırken, askeri ve sivil kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geliştirilen helikopterin sertifikasyonu sonunda, personel nakliyesi, pilot eğitimi, arama kurtarma, iç güvenlik, sınır güvenliği, ambulans, VIP taşımacılığı, ormancılık, yangınla mücadele, kıyı ötesi taşıma ve arama kurtarma gibi bir dizi görevi emniyetli bir şekilde icra edebilecektir. 

Hürkuş için yapılan sertifikasyon çalışmalarındaki uçuş testlerinde alınan dersler ve elde edilen kazanım ve deneyimler, bu alanda çalışan kişi ve kuruluşlar açısından, tüm paydaşlar için bir anlamda okul işlevi gördü. Genel Maksat Helikopter’i Gökbey için önümüzdeki günlerde yoğun sistem, alt sistem ve uçuş testleri gerçekleştirilecek olması ve bunun yanında sertifikasyon süreçlerinin tamamlanmasıyla, yurt içi ve yurt dışından askeri ve sivil alanda alacağı görevlerde güven ve emniyet içinde uçacaktır

Kaynak: AA, TRT Haber  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »