Türkiye’nin Göklerdeki Gözü: “Barış Kartalı”

İbrahim Öztürk




Konya’daki 3. Ana jet Üs Komutanlığı, TRT Haber’e kapılarını açarak göreve çıkan Türkiye’nin gözü  “Barış Kartalı” ile göreve çıktı. 2014 yılında Türk Hava Kuvvetlerinin envanterine giren havadan erken ihbar ve kontrol uçağı olan “Barış Kartalı”, “Zeytin dalı” ve “Pençe” harekatında da kullanılarak kendilerini ispat etmiştir. Havadan erken ihbar ve kontrol uçakları aslında bir yerde Türkiye’ye hava operasyonlarında sınıf atlattı. Türkiye’nin göklerdeki gözü “Barış Kartalları” normal olarak özünde bir yolcu uçağı ama yüksek teknoloji ile donatılarak askeri görevleri en iyi yapabilecek şekilde tasarlanmıştır. Havadan erken ihbar ve kontrol uçağı yüksek teknolojinin yanında, yüksek teknoloji radar antenleri ile donatılması “Barış Kartallarını” özel kılıyor. Dünyada bu seviyede üstün uçaklara sahip sadece 3 ülkeden birisi Türkiyedir. Hatta AWACS adıyla bilinen döner radarlı uçaklardan daha üstün model olduğunu söylemek mümkündür. 


Türkiye’nin göklerdeki gözü: “Barış kartalı”, havadan erken ihbar ve kontrol uçakları (HİK) grup komutanı Albay Saffet Çelikel, uçağın 10 bin metrede 30 bin fitte uçarken yaklaşık 400 kilometreyi görebilmesi ve radarın aynı anda 1500 hedefi tespit ettiğini, 360 derecelik bir tarama yaptığını söylemiştir. Türkiye’nin havadan erken ihbar ve kontrol uçağı Türk Hava Kuvvetlerinin envanterinde 4 adet bulunduğunu söyleyen Çelikel, “ Bu şunu ifade ediyor: Biz Kuzey’de Sinop’tan Hatay’a, Doğu’da Iğdır’dan Çanakkale’ye kadar 4 uçakla havada olduğumuzda bütün yurdumuzu karış karış gözetleyebiliyoruz”dedi. Barış kartalları terörle mücadelede göreve çıkan jetlerin olası karadan havaya veya havadan havaya tehditlere karşı uyarmaktadır. 


Türkiye’nin göklerdeki gözü, “Barış Kartalları” 12 kişilik uçuş ekibinden oluşuyor. Ekip: 2’si pilot, 10’u görev ekibi olarak 12 kişilik ekip alıcılardan gelen verileri değerlendirerek, hava ve su üstündeki bütün trafiği tespit edebiliyorlar. HİK uçaklarının özelliği uçaklar, gemiler ve komuta kontrol merkezi arasındaki ses ve bilgi haberleşmesinini de sağlıyor. Kendisine gelebilecek tüm tehditlere karşı da tedbir alarak gerekli manevra kabiliyetine sahiptir. Görev bitiminde de kısa bir sürede tekrar göreve hazır hale gelen “Barış Kartalları” Türkiye’ye hava operasyonlarında sınıf atlattı. Türk hava sahası “Barış Kartalları” ile daha güvenli

Kaynak: TRT Haber/ Doğancan Aksoy   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »