Türkiye’nin “Uçan Kalesi” Kayseri’ye Konuşlandı

İbrahim Öztürk



Türkiye’nin “Uçan Kalesi” Kayseri’ye Konuşlandı


Türkiye beş ülke ile beraber katılımcısı olduğu A400M projesi kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığının taktik ulaştırma görevleri ihtiyacının karşılanması için Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yürütülen bu proje ile beraber 8’inci “Uçan Kalesine” kavuştu. A400M projesi kapsamında uçakların üretimi İspanya’nın Sevilla şehrinde yapılıyor. 8’inci uçağın üretiminden sonra yapılan test ve kabul aşamasından sonra “Uçan kale” Kayseri 2’nci Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına konuşlandırıldı. Uzun uçuş menziline sahip A400M uçakları 37 ton yükle 3 bin kilometre, 10 ton yükle 9 bin kilometre ve havada yakıt ikmali yapabilme özelliği olması ülkelere stratejik anlamda kolaylıklar sağlıyor. Türkiye daha önce aldığı 7 uçağa nazaran daha üst konfigürasyona sahip 8’inci uçak Hava Kuvvetlerini güçlendirerek ülke savunmasına katkı sağlayacak. 


 A400M projesinde Türkiye’nin yanında Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere ve İspanya katılımcı ülkeler arasında yer alıyor. Her ülke alacağı uçak durumuna göre uçağın tasarım ve üretiminde sorumluluk üstleniyor. Türkiye Projedeki üstlenici ülke olarak A400M uçağının Ön Orta Gövde, Arka Gövde Üst Bölümü, Paraşütçü Kapıları, Acil Çıkış Kapısı, Arka Üst Kaçış Kapağı ve Kuyruk Konisi gibi ana yapısal komponentlerin yanı sıra en önemli uçuş kontrol yüzeylerinden olan kanatçık(Aleron) ve Sürat Frenlerinin (Spoiler) tasarım ve üretimi TUSAŞ mühendis ve teknisyenleri tarafından yapılmaktadır. Uçağın motor yapımında bulunan alt yükleniciler arasında TUSAŞ Motor Sanayi AŞ yer almaktadır.


Bu proje kapsamında yapılacak küresel Servis desteği sözleşmesiyle envantere giren  ve girecek uçaklara lojistik destek sağlanacak. Uçakların nihai konfigürasyona ulaşmasını sağlayacak retrofit (güçlendirme çalışmaları) faaliyetleri 2020 yılından itibaren Kayseri 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde yapılacak. Türkiye’nin bu projede bulunmasını önemli buluyoruz. 2023 Aprona indirilecek olan Milli Savaş Uçağı için bu kazanımlar ve tecrübe faydalı olacaktır. 


Kaynak: AA, TRT Haber                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »