Guinnes Rekorlar Kitabına Girdiler

Yıldız Eryıldız



Guinnes Rekorlar Kitabına Girdiler


Avrupa'nın birincisi ve dünyada ikinci olan merkez İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü, dünyada ilk defa aynı anda beş canlı vericiden, beş hastaya karaciğer nakli yaparak, Guinnes rekorlar kitabına girmeye hak kazandılar. Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın liderliğinde 10 ayrı ekip tarafından, 10 ameliyathanede gerçekleştirilen ameliyatlar serisi ile rekora imza attılar.

 Guinnes rekorlar kitabına girmek için kurallar gereği tarafsız şahitler huzurunda yapılan cerrahi operasyonları ABD’deki Yale Üniversitesi Tıp fakültesinin Organ Nakli Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Şükrü Emre, Azerbaycan’dan Prof. Dr. Nuru Bayramov, Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyük Şehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ve noter de bulunarak sabah saat 08.00’de eş zamanlı olarak başlayan ameliyatlar, saat: 18.00’de bitirildi. 




Bu operasyonların Guinnes Rekorlar kitabına girmesi gerektiği fikrini Prof. Dr. Şükrü Emre’nin verdiğini söyleyen Prof. Dr. Sezai Yılmaz” Şükrü Hoca bu operasyonun Guinnes Rekorlar kitabına girmesi gerektiği fikrini verdi. Daha önce dünyada 24 saat içinde farklı zamanlarda beş karaciğer nakli yapılmış ama eş zamanlı operasyon ilk defa gerçekleştirildi. On iki ameliyathanemiz, 20 transplantasyon cerrahımız var. Yani altı operasyon aynı anda yapabilecek kapasiteye sahibiz. Bu rekor denemesi ile hiç kimsenin sağlığını tehlikeye atmadık. Hastalarımızın da vericilerimizin de sağlığı garanti altındaydı” dedi.




Canlıdan canlıya karaciğer nakli, 2002 yılında nakil ameliyatlarına başlayan ve 2008 yılından günümüze çok mesafe kateden, Avrupa ve Türkiye’de en fazla karaciğer nakli yapan merkez olma özelliğini koruduğunu belirten İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay “ Burası aynı zamanda insan yetiştiren bir merkez. Türkiye’nin hemen her yerindeki organ nakli merkezlerinde bizim üniversitemizden giden ya da buraya gelerek karaciğer nakli ile ilgili çalışmalar yapmış değerli isimler var” dedi.

 Dünyada nadir merkezlerin yapabildiği bebeklerdeki karaciğer nakillerinin yapılması Turgut Özal Tıp Karaciğer Nakil Hastanesini  değerli kılıyor. Bünyesinde oluşturulan laboratuvar ile dünyanın en büyük “karaciğer doku bankası” oluşturuluyor. Dünyada bir organla ilgilenen yegane enstitü olma özelliğini taşıyan Turgut Özal Tıp merkezi  Eski Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal’ında hayali olduğunu hatırlatalım. Turgut Özal Tıp Merkezi çalışmalarıyla pek çok insanın hayatını kurtaracak. 
  

İlginizi Çekecek Yazılar: https://heybiliro.blogspot.com/2018/03/turgut-ozal-tp-merkezi-malatya-ameliyat.html


Kaynak: Türkiye Gazetesi / Ziyneti Kocabıyık            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »